By   27. januara 2016.

U ovom tekstu hoću da vam skrenem pažnju da pročitate Otpusnu listu iz porodilišta) i da sa vama podelim neke detalje vezane za žuticu koja se javlja kod novorođenčadi. Mame često izađu iz porodilišta zbunjene i uplašene, a sve zbog nedovoljne obaveštenosti.

Kada sam bebu donela kući iz porodilišta ( a u porodilištu smo preveli samo dva dana), mislila sam da moja beba nema žuticu i da je neće ni imati. Očekivala sam da mi daju „savet“, da me nekako „upute“, da ne kažem da mi pomognu. Dali su mi „papire“ i poslali me kući.

Prvo što sam uradila, a što savetujem i vama, PROČITALA SAM OTPUSNE LISTE, svaku reč, svako slovo. U otpusnoj listi piše sve, samo treba znati tumačiti. Na znam da li su otpusne liste svih porodilišta iste, ali pretpostavljam da moraju sadržati iste podatke. U delu „Značajni laboratorijski podaci“ ima i podatak o količini bilirubina u krvi.

 

Šta je žutica i zašto nam je bitna količina bilirubina u krvi?4d

Novorođenačka žutica je pojava žuto obojene kože i sluznica novorođenčadi nekoliko sati ili dana nakon porođaja. Žuta boja potiče od bilirubina, koji se nakuplja u krvi novorođenčeta, u povećanoj količini, jer ga jetra ne može “preraditi”.

Dok je dete u stomaku, nema stolicu, nego se deo bilirubina koji je iz creva dospeo u cirkulaciju izluči kroz posteljicu. Nakon porođaja nema više posteljice, bilirubin se počinje nakupljati u bebi. Sve dok dete ne počne jesti, nema ni bakterija u crijevima koje bi razgrađivale nakupljeni bilirubin. Zato se insistira na što ranijem stavljanju deteta na dojku ili flašicu. Kako sav bilirubin nakon porođaja deteta dospeva u jetru, ne izlučuje se urinom, a jetra, još nezrela, ne može sav bilirubin „preraditi“ nastaje hiperbilirubemija.

Kod zdrave dece jetra brzo preuzme svoju funkciju i žuta boja tj. žutica nestaje, dok će kod prerano rođene ili bolesne dece to malo potrajati.

Bitni detalji

U „Neonatalna hiperbilirubinemija“ autorke Slađane Bulatović – Stajković, koju možete naći na internetu u PDF formatu piše:

  • Kod novorođenčeta žutica je klinički vidljiva kad je serumski bilirubin > 120 mmol/l;
  • 25-50% terminske dece i 80-87% preterminske dece razvija vidljivu žuticu.

 

FIZIOLOŠKA ŽUTICA

 

DEFINICIJA

  • Fiziološka žutica se nikada ne javlja u prva 24 h života.
  • Kod terminskog novorođenčeta:

o Koncentracija nekonjugovanog bilirubina dostiže maksimalne vrednosti od 100 μmol/l između 48 i 72 h života;

o Klinički se žutica ne uočava posle prve nedelje života;

o Do kraja druge nedelje života vrednosti nekonjugovanog bilirubina se normalizuju (35 μmol/l).

  • Kod preterminskog novorođenčeta:

o Koncentracija nekonjugovanog bilirubina dostiže maksimalne vrednosti 170 -205 μmol/l između 4. i 5. dana života;

o Klinički se žutica ne uočava posle druge nedelje života;

o Do kraja 4. nedelje života vrednosti nekonjugovanog biliurubina se normalizuju.

O patološkoj žutici neću pisati. To ću prepustiti lekarima. Jedino bih naznačila da svaka žutica koja se javi prvog dana po rođenju ili nakon petog dana ili traje duže od dve nedelje je patološka i zahteva ispitivanje.

Čitala sam i da žuticu češće imaju dečaci, kao i bebe koje mnogo izgube na težini nakon rođenja.

3d

Žutica nije bolest. Moj sin i ja smo izašli iz porodilišta „bez žutice“ (nivo bilirubina je bio 115mmol/l, a kako autorka piše, žuticom se smatra kada je količina bilirubina viša od 120mmol/l), ali se pojavila sledećeg (trećeg) dana i prepoznala ju je patronažna (meni je moje dete delovalo normalno i najlepše na svetu). Bitno je dete češće dojiti (ili mu davati hranu na flašicu). Mene su savetovali da dojim na svaka dva sata. To je bila „nemoguća misija“. Upravo zbog žutice dete je uspavano, tromo, teško ga je probuditi. Želela sam da se „strogo“ pridržavam podoja na svaka dva sata, ali nisam uspela. U to vreme nisam uopšte ni spavala, sve je to bio veliki stres. Dok ga podojim, presvučem i spustim u krevet, već moram ponovo da ga budim. Ne odustajte, dete sa žuticom treba češće dojiti, treba ga „sunčati“ i voleti. Sve to brzo prođe, a ako ne prolazi obavezno se posavetujte sa nekim stručnjakom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *