By   27. januara 2016.

Bebe imaju taj „običaj“ da plaču, to je zato što ne znaju da kažu šta ih muči. Grčeve, koje bebe često imaju, roditelj može da prepozna, a „bezrazložni“ plač često zna da „iznervira“. Kako umiriti bebu koja plače je pitanje sa bezbroj odgovora. Koliko beba, toliko rešenja. U par navrata su mi pomagale druge mame, pa ću vam preneti ta rešenja.

1d

Ljuljanje – prvo što većini padne na pamet je da uzme dete i ljulja ga. Ima trenutaka kada „pali“, ali nije baš „najsrećnije“ rešenje. Često je sama blizina majke (mada po nekad i oca) dovoljna. Nežan zagrljaj i blago ljuljuškanje.

Muzika – definitivno „pametno“ rešenje, ali niste uvek u situaciji da pustite muziku. Dešavalo mi se da pustim muziku i vozim dete u kolicima (kako „nije voleo“ kolica, često je dramio). Nećete verovati moje dete je u tom uzrastu (oko četvrtog meseca) volelo Concha Buika i pesmu „No habrá nadie en el mundo“. Znam da će većina vas prokomentarisati da sam ja slušala tu pesmu, pa da je detetu „ušla u uši“, ali NE!! On je mene „navukao“ na Buiku. Tada je išla reklama za njen koncert i primetila sam da mu se ta reklama sviđa (reklama mu je privlačila pažnju). Pustila sam detetu pesmu i to je bilo to. Od tada, kada ulazimo u poštu ili prodavnicu, mama pušta Buiku, prolaznici se krste, a dete mirno. Kasnije je voleo i Depeche Mode. Sviđalo mu se da plešemo uz nešto glasniju muziku. Šalu na stranu, preglasna muzika ne odgovara nikome i nikako bebu ne treba „šokirati“ glasnom i „agresivnom“ muzikom.

Maženje ili lupkanje po guzi – kažu da bebe vole ujednačen ritam. Navodno ih podseća na lupanje maminog srca. Isto tako po nekad pomaže lupkanje noktom u plastičnu dudu/varalicu. Kružni pokreti/maženje po leđima, mada i po stomaku.

Mrak i tišina – mada je u gradu skoro nemoguće „napraviti“ ni mrak ni tišinu.

2d

 

Jedan detalj sam zapazila i mislim da je od ključne važnosti. Bez obzira na sve ove metode i tehnike najbitnije je da je majka SMIRENA. Dečiji plač kod odraslih, naročito majke, dovodi do nervoze, straha, panike, jer se oseća nemoćnom, često i iscrpljenom, što povećava nervozu kod bebe, samim tim i plač i tako se uvrtimo u krug. U jednom tekstu , koji sam našla na internetu, jedan strani lekar, pedijatar daje pet saveta mamama kako da smire dete. Svih pet saveta se svode na to da se mama „smiri“, da se mama odmori, da se mama dobro oseća, za uzvrat će i dete biti mirno i radosno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *