By   29. januara 2016.

 

kupine

Nekoliko vrsta biljaka penjačica nosi naziv kupina, rod Rubus iz porodice ruža.Višegodišnja, polužbunasta biljka daje izuzetno ukusne plodove koji su skoro crne boje kada su zreli. Plod kupine predstavlja zbir koštunica. Žbun kupine može da naraste i do 3m visine, ali im je potrebna „potpora“, a bodlje im služe da se pridržavaju za „potporu“ prilikom „penjanja“. Bodlje su tu i da plod odbrane od „grabljivih“ životinja i ljudi. Grančice su delimično odrvenele, a delimo ih na visoke, srednje visoke, niske, puzeće i dr. Poznato je oko 400 vrsta i odavno je odomaćena na svim kontinentima.

Na području Evrope su poznate još iz antičkih vremena.

Kupina, pored jagode o kojoj je već bilo reči, spada u namirnice koje se nazivaju „super hrana“ zbog svojih nutritivnih vrednost, a pre svega zbog antioksidanata, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina.

h kupine

Kupina ima 43 kalorija na 100gr zrelog ploda.

Masti 0,5g

Zasićene masti 0,1g

Holesterola 0mg

Natrijuma 1mg

Ugljenih hidrata 10,2g

Vlakana 5,3g

Šećera 4,9g

Proteina 1,4g

Kalcijuma 29mg

Kalijuma 162mg

Gvožđa 0,6mg

Magnezijum 20mg

Vitamin A 214 IU

Vitamin E 1,17 IU

Vitamin C 21mg

Vitamin K 19,8mcg

 

Kupina u ishrani

Najviše se koristi plod kupine kao voće u ishrani ljudi. Od ploda kupine se mogu praviti sokovi, džemovi, vino, slatko, sosevi i umaci i dr. Pored ploda, lišće kupine takođe ima lekovita svojstva i koristi se u ishrani i lečenju. Listovi kupine sadrže eterična ulja, tanine i kiseline.

Čaj od listova kupine deluje ublažavajuće kod uplala sluznica u nosnoj šupljini i ždrelu. Ovaj čaj jača želudac, steže stolicu pa se koristi kod dijareje, a pomaže i u izlučivanju mokraće. Kod paradentoze, treba usta ispirati ovim čajem, kao i u slučaju ranica u usnoj duplji. Za čaj treba koristiti listove divlje kupine i to ubrane u proleće (do juna).

Kupine se koriste u terapiji upale grla i ždrela, kod laringitisa, angine. Plodovi kupine su prave karotenske bombe koje štite od slobodnih radikala i tako jačaju naš imunitet. Smanjuje koncentraciju bakra (čija povećana koncentracija može dovesti do psihičkih problema). Delotvorno deluju na vezivno tkivo i zidove vena te smanjuju tegobe kod proširenih vena i hemoroida.

Prepune lekovitih antioksidanata, kupine sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala i pomažu u zaštiti organizma od kancera. Mada se još uvek ispituje, smatra se da visoka koncentracija fitoestrogena pozitivno deluje na prevenciju kancera dojke i grlića materice. Usporavaju starenje, štite kardiovaskularni sistem, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, pa čak pomažu usporavanju Alzheimer-ove bolesti. Antioksidansi imaju antivirusna i antibakterijska svojstva, a kako se elaginska kiselina ne razara na visokim temperaturama (kuvanjem) dobro je jesti džemove i marmelade od kupina, kada nije sezona svežim kupinama. Vlakna koja kupine sadrže doprinose smanjenu rizika od pojave dijabetesa, što pomaže u regulisanju telesne težine. Prirodna salicilna kiselina ublažava bolove, snižava temperaturu i deluje protivupalno, te je bolje pojesti šolju kupina nego popiti aspirin. Jačaju kosti zahvaljujući vitaminu K, koji potpomaže apsorpciju kalcijuma u krvi.

Najbolje je jesti zdrave, sveže plodove kupina jer u mesu ploda ima više bioflavonida nego u ceđenom soku. Dobro ih je jesti u kombinaciji sa drugim bobičastim voćem.

Kako se pravi vino od kupine i zašto je dobro piti ga?

Poznato je da čak i trudnice, dojilje i deca mogu da piju kupinovo vino zbog gvožđa, ali ne više od 1 dl dnevno. Kupinovo vino se preporučuje kod problema sa holesterolom i već pomenutom anemijom, ali i za zdravo srce i krvne sudove. Smatra se da ovo vino utiče i na smanjenje rizika od nekih vrsta kancera. Koristi se kod neuhranjenosti i opšte slabosti organizma jer pojačava apetit. Povoljno deluje na kožne bolesti, kao što su osipi i lišajevi.  1 dl dnevno je dovoljna doza kupinovog vina.

Kupinovo vino: na 5kg kupina staviti 1kg šećera ( šećer zavisi od sadržaja šećera kupine, te procenite sami). U čiste tegle ređati red kupina red šećera, red kupina red šećera, dok ne napunite 2/3 tegle ( kupine malo treba zgnječiti). Tegle poklopiti tanjirićem i povremeno promešati. Nakon 10-tak dana procediti sadržaj tegle (kroz gazu) u čiste tegle. Poklopiti tanjirićem i ostaviti još nedelju dana da stoji. Vino usuti u flaše i zatvoriti vatom, gazom ili krpom, kako bi se vrenje nastavilo. Ovako zatvorene flaše ostavide još desetak dana na hladnom i tamnom mestu, da se vrenje završi, a onda flaše zatvorite čepom od plute.

Od komine možete napraviti sirće i to tako što ćete je staviti u čistu teglu i naliti vodom. Taglu staviti na sunce da stoji 15-tak dana. Sirće procediti i usuti u čiste flaše.

Za sok od kupina treba 1kg kupina, 750gr šećera i 1l vode. Voće se pospe šećerom i ostavi da stoji dok kupine ne puste sok. Zatim se prokuva 10-tak minuta na tihoj vatri i dobro samelje. Zatim se doda voda i kuva dok polovina vode ne ispari. Sok treba držati u frižideru jer nije konzerviran nikakvim sredstvom za konzerviranje. Može se dodati jedna kesica limuntusa, koja će „konzervirati“ sok i produžiti mu vek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *