By   17. marta 2016.

U  mom životu dugovoljeni, čak obožavani Mafin zamenio je Cupcake. Nekako mi je Cupcake lakši i kremastiji. Još uvek pravim i Mafine, ali češće pravim Cupcake.

cupcake

Osnovni recept za Cupcake

2 jaja, 120 gr šećera, 2 kesice vanilin šećera, 1 dl ulja, 1/2 dl mleka, 120 gr brašna, 2 kašičice ( ravne) praška za pecivo

Jaja umutiti sa šećerom(mikserom) dodati ulje i mleko. Polako muteći dodati brašno ( u koje je prethodno usut prašak za pecivo).

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta.

* Uz ovaj „žuti“ Cupcake ide neki fil u boji ( čokoladni, voćni)

Moj omiljeni Cupcake je NARAVNO Čokoladni

Čokoladni Cupcake

50gr kakaa, 240 gr vruće vode, 175 gr brašna, 2 kašičice praška za pecivo, malo soli (1/4 kašičice), 113 gr putera, 200 gr šećera, 2 jajeta, 2 kesice vanilin šećera.

Kakao rastopiti u toploj vodi.

Puter umutiti mikserom. Dodati mu šećer i vanilin šećer, cela jaja i na kraju brašno(sa praškom za pecivo). Sjedniti sa kakaom.

Peći 20-tak minuta na 190°C.

Krem: 120gr čokolade, 150 gr putera, 160 gr šećera u prahu i vanilin šećer ( dovoljno je jedan)

Čokoladu otopiti na pari.

Puter i šećer umutiti mikserom pa im dodati čokoladu

Filovati Cupcake kada se ohlade (špric nije neophodan, može i kašičicom)

 

Crveni cupcake

125gr brašna, 1/4 kašičice praška za pecivo, 1/4 kašičice soli, 10 gr kakaa, 57 gr putera, 150 gr šećera, 1 jaje, vanilin šećer, 1/2 šolje mlaćenice ( ja stavim mleko), 1 kašičica crvene boje, 1/2 kašičice sode, 1/2 kašičice belog sosa „Vinegar“ Heinz

* Beli sos ne stavljam, a umesto 1/2 kašičice sode bikarbone stavim prašak za pecivo. Sodu osećam u kolačima pa je izbegavam. Ukupno stavim jednu kašičicu praška za pecivo.

Puter umutiti mikserom i dodati mu šećer, jaje i ostale sastojke sem brašna i praška za pecivo. Brašno sa praškom za pecivo uvek stavljam poslednje.

Peći 20-tak minuta na 190°C.

Krem: 227gr krem sira ( može ABC), vanilin šećer, 60 gr šećera, 160 ml slatke pavlake

Umutiti krem sir sa vanilin šećerom i šećerom. Posebno umutiti slatku pavlaku, ali ne do kraja. Sjediniti mase  i još malo mutiti . Paziti da se slatka pavlaka ne umuti previše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *