By   16. avgusta 2016.

Ako postanete roditelj premladi, brinućete da niste proživeli dovoljno; ako dobijete dete prestari, možda u sebi nećete više imati života – to je, kaže pisac i kolumnista, dilema modernih očeva, kaže Toni Parson u eksluzivnoj kolumni za Nedeljnik.

„Očinstvo je od mene stvorilo muškarca. Odgajajući sina naučio sam da volim nekoga, da istinski volim nekog drugog. Naučio sam da preuzmem odgovornost, da postupam potpuno nesebično i da, ponovo i zauvek, volim“, dodaje Parsona.

a

Sa druge strane, Marina Abramović, najveća srpska performans umetnica, iako je čak i tokom performansa bila spremna da umre, ostavivši napunjen pištolj posetiocima i volju da pucaju bez odgovornosti, do danas, a ima okruglih sedamdeset godina, nije doživela ono što nam propagiraju romkomovi – nije zažalila za porodicom i decom koje se odrekla još u začetku. U stvari, odrekla ih se glatko onda kada je mogla da ih ima, odlučivši se za tri abortusa da bi uspela kao umetnik. Nije želela rodoslov, želela je da ostane upisana u istoriji.

Ima li uspešnih umetnika sa porodicom? Da, zovemo ih muškarci, kaže Marina. Ako velika Marina Abramović objašnjava da žene i muškarci danas nemaju isti položaj zbog dece, šta treba da kaže prosečna Srpkinja, bez šanse da se upiše u istoriju kao najveća u svom poslu?

„Da sam imala decu, bilo bi to katastrofa po moj rad. Jedno ograničava energiju u telu, a ja bih morala da je podelim“, rekla je Marina, dodajući da joj je bila potrebna totalna sloboda. „Verujem da postoji razlog zbog čega žene nisu uspešne kao muškarci u svetu umetnosti. Ima mnogo talentovanih žena. Zbog čega muškarci preuzimaju važne pozicije? Jednostavno je. Ljubav, porodica, deca – žena ne želi sve to da žrtvuje.“

Možda jeste teško takmičiti se u tome ko je uspešniji u „have it all“ i ne osećati se kao promašaj kad se to ne postigne, ali više niko ne dovodi u pitanje da je moguće i da treba „imati sve“.

„Način života, izbor između karijere i materinstva je lični izbor žene. Većina žena se opredeljuje da nekako podeli te uloge na periode, da gradi karijeru pre nego što rodi dete ili decu, a da se kasnije, kada je stabilizovala karijeru, posveti više porodici i materinstvu. To je jedan od razloga zašto se danas žene sve kasnije odlučuju na materinstvo i zašto se sve više odlučuju da ostanu na jednom detetu. Scenario koji ima većina žena u urbanim sredinama jeste da se nakon što su razvile svoju karijeru odlučuju na brak, a nakon rađanja dece nekako menjaju svoje prioritete, tako da im roditeljstvo postaje veoma važno, dok se trude da karijeru ipak održe na nekom visokom nivou. Preuzimajući veći deo tereta u porodičnom životu, one prepuštaju mužu da bude taj koji gradi karijeru i postaje onaj koji se bori za porodični standard“, navodi Milivojević.

izvor: nedeljnik.rs

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *