By   16. februara 2016.

Upravo sam pročitala kako jedna mama krije slatkiše od dece. Slatko sam se nasmejala, ali onda sam se setila da je to i moj problem. Slatkiši! Zabranjeno, a omiljeno – kakva kontradiktornost.

4Do druge godine dete ne bi trebalo da konzumira šećer. Dok sam bila trudna mislila sam da ću uspeti i detetu do druge godine neću dati ni zrno šećera. Kada je prvi put pružio ručicu, jer sam ja šuškala omotom od krem bananice, ja sam mu je odmah pružila. Znala sam da grešim, ali…

Čitala sam da pored karijesa i gojaznosti, unos šećera može izazvati i hiperaktivnost kod dece. Neću zalaziti u naučna ispitivanja, nagađanja i pričanja, znam samo jedno: ja obožavam slatkiše i verovatno će ih i moje dete jesti. Mislim da sam imala višak kilograma upravo jer sam jela mnogo slatkiša. Kada sam primetila da moje dete neće da večera, jer se najeo slatkiša, morala sam nešto da preduzmem. Sok ne pijemo (nikad nisam ni pila sok, mada ga volim). U čaj ne stavljamo šećer već malo meda (sam med ne voli da jede). Beli šećer ne koristimo često. Keks pravimo. Bez obzira što sam čitala da se bebama ne daje suvo voće, moj beban se najeo suvih šljiva. Suvim šljivama sam zaslađivala slatke, voćne užine. Naravno, kuvala sam suve šljive. Voće jede, obožava banane i jabuke. Često pravimo i bundevaru (sa vrlo malo testa, dosta bundeve i cimeta). Mleko neće da pije bez kakaa, ali mu ne zaslađujem dodatno. Kupujem male čokoladice (i ako su skuplje) jer tako mogu da mu kažem „nema više“. Slatkiše krijem, čim „provali“ gde sam ih ostavila, selim ih na drugo mesto.

3

Primetila sam da kada jede slatkiše uveče, oko ponoći povrati. Mislim da mu slatkiši prijaju samo posle ručka. Posle doručka mu ih ne nudim i uglavnom odmah posle doručka idemo napolje. Dok kuvamo ručak „nemamo vremena za slatkiše“, pa se zasladimo posle ručka (samo u slučaju da je „lepo“ jeo). Pre večere može da se pojede po nešto slatko, ali se trudim da to bude integralni keks. Retko za vačeru pravim sladak obrok, samo po nekad napravim griz (koji moram da zasladim i stavim malo kakaa ili čokolade – „dekorativno“).

 

 

Sigurna sam da u porodici u kojoj roditelji jedu slatkiše i deca će. Nisam stručnjak, ali mislim da nema ništa loše u slatkišima. Čak mislim da u nekim situacijama slatkiši znaju da uteše, žene će se složiti sa tim. Junioru dajem da jede slatkiše, ali se trudim da bude u malim količinama.

 

6

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *