By   14. avgusta 2016.

Deca u Srbiji sve češće dobijaju deformitet palčeva i upalu tetiva na rukama zato što satima koriste mobilne telefone i igraju igrice, upozoravaju lekari.

saka

Na udaru nove bolesti, koju zapadni mediji nazivaju “mobilni prsti” nalaze se uglavnom tinejdžeri, ali sve češće i predškolska deca.

Pedijatar Saša Milićević kaže da su im ordinacije pune dece koja se žale na jake bolove u rukama, posebno palčevima.

– Zbog višesatnog kuckanja po tastaturi mobilnog telefona ili kompjutera deca sve češće imaju upaljene tetive palaca. Imaju i jake bolove u vratu zbog neprirodnog položaja u kome satima sede dok se igraju. Palac baš i nije predviđen za toliko kuckanje po tastaturi! Upala tetiva koja se zbog te neprirodne, dugotrajne radnje javlja prvo se manifestuje kao grč, a onda se javlja užasan bol. Roditelji i deca se tada uspaniče, a u težim slučajevima dešava se i da se deci ruke oduzimaju i da ne mogu da ih pomere – objašnjava dr Milićević.

 

Prema njegovim rečima, najalarmantnije je to što je zavisnost dece od igranja igrica poprimila epidemijske razmere.

– Verovali ili ne, deci bi bilo lakše da ostanu bez prsta nego bez mobilnog telefona. Čak sam imao priliku da vidim da kad im je tetiva na palcu jedne ruke upaljena, oni odmah uče da kuckaju drugom rukom – ističe Milićević.

Ovaj lekar savetuje roditelje da u ovakvoj situaciji odu kod lekara kako bi procenio koliko je ruka povređena.

– Jedina trapija koja može da pomogne je odmor i eventualno lekovi protiv bolova. To sve zavisi u kojoj meri decu ruke bole i kog uzrasta. U težim slučajevima moguća je i fizikalna terapija  – ističe dr Milićević.

Psiholog Aleksandra Janković dodaje da se, osim deformiteta palčeva na rukama, zbog igrica i kuckanja na telefonu kod dece mogu javiti i ozbiljni psihološki poremećaji.

sake– Današnja deca su u stanju da satima sede i kuckaju na mobilnom telefonu i to s neverovatnom veštinom. Nažalost, to stvara brojne zdravstvene probleme, a u težim slučajevima dovodi i do psiholoških poremećaja. Deca mogu da se povuku u sebe i danima ne izlaze iz sobe ili pak da odjednom postanu agresivni nalik na junake iz igrica – upozorava sagovornica Informera.

Prema rečima doktorke Janković, roditelji treba ozbiljno da se pozabave pronalaženjem rešenja za ovu „dečju bolest“.

– Moj savet svim roditeljima je da se više druže sa svojom decom, vode ih u prirodu, na sport, da pričaju sa njima i, što je najvažnije, ograniče im vreme korišćenja telefona i kompjutera. Takođe, potrebno je i da se profesori u školama usredsrede na ovaj problem i skrenu pažnju deci kakve sve posledice može napraviti višesatno igranje igrica i surfovanje internetom – dodaje Janković.

Specijalni pedagog iz defektološkog savetovališta „Entera“ Milan Radovanović kaže da u njihovu ordinaciju svakodnevno dolaze deca koja su zavisnici od igrica i korišćenja interneta.

– Sa napredovanjem tehnologije i interneta raste i zavisnost. Današnja deca umesto igračke u rukama drže tablete i naravno da su već sa deset godina „navučeni“ da to rade svakodnevno – priča Radovanović.

On ističe da su najkritičnija grupa tinejdžeri.

– Do neke starosne granice roditelji imaju uticaj i veću kontrolu nad svojom decom. Ali, kada oni uđu u pubertet, počnu više da izlaze, idu u školu, na ekskurzije, gubi se ta nit. I zato oni ne mogu da znaju koliko deca vremena provode na mobilnim telefonima i ispred kompjutera kada oni nisu kod kuće. Sve to vodi ka tome da nam se javlja sve veći broj maloletnih zavisnika – naglašava Radovanović.

Popović: Dajte im loptu umesto telefona!

Kiropraktičar Aleksandar Popović kaže da su sve savremene bolesti kod naše dece, pa i upala tetive palca, posledica nezdravog načina života.
– Dok su se deca po ceo dan igrala napolju, šutirala loptu i hodala krvavih kolena nije bilo upaljenih tetiva, krive kičme, skolioze, kifoze… A sada nema deteta koje nema bar neki od ovih problema – upozorava Popović.

izvor: informer.rs

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *