By   14. aprila 2016.

Danas (13.04.2016.) me je jedan susret, sa jednom majkom potresao. Razgovor je krenuo potpuno spontano, dok smo čekale u redu. Majke pričaju, o čemu drugom nego o  deci. Tako mi je ona ispričala svoju „Dnevnu dozu M.Z.“

Sve je počelo kada su je prekjuče 11.04.2016. godine pozvali da dođe u školu u koju ide njen maloletni sin i suočili je sa Dnevnom dozom vršnjačkog nasilja. To je njoj najstarije dete od ukupno četvoro dece. Žive u manjem mestu u okolini Novog Sada.

Žena na prvi pogled odaje utisak vrlo fine i poštene, da ne upotrebim termin „uzorna građanka“. Ja sam se njoj obratila za savet ( pošto sam tek stigla i ispred mene je bio neorganizovan i dosta haotičan red tj. nered) vrlo lepo i smireno mi je rekla „kako se odvija situacija“ tj. ko je poslednji i ostale detalje) – sve ovo pišem jer hoću da naglasim da je žena izuzetno fina, kulturna te je smatram i za dobrom majkom, a mišljenja sam da su i njena deca lepo vaspitana.

Vidno potrešena, inače mi ne bi ni ispričala takvu priču, ispričala mi je da je jedan dečak iz škole, u koju ide i njen najstariji sin, otvorio profil na Facebook-u pod nazivom „Dnevna doza M.Z.“ ( puno ime njenog deteta je napisao, ali ja to ovde neću pisati, ipak je maloletnik u pitanju) i javno „blamirao“ njenog sina. Postavljao je raznorazne fotografije kako bi ismevao njeno dete.

Taj mali, koji je napraio lažni profil, po njenim rečima je usvojeno dete, jedinac bogatih roditelja i već je poznat i u školi i u okolini po „problematičnom ponašanju“.

Kako su nam deca postala tako perfidna, podmukla, zločesta?

Kada su nam deca postala tako perfidna, podmukla, zločesta?

Zašto su nam deca postala tako perfidna, podmukla, zločesta?

Nisam u stanju da pomognem ni ovoj majci, a ni majci onog drugog deteta ( koje je napravilo lažni profila na FB), ali moram da uradim nešto kako bi moje dete drugačije vaspitala. Svako od nas je dužan da vaspita svoje dete da ne bude ni žrtva ni nasilnik. Ne možemo vaspitanje dece prepustiti vaspitačicama, učiteljicama, profesorima, ulici. Ovo vaspitanje i nevaspitanje se uči kod kuće. Ova podmuklost se vidi od roditelja. Ovo zlo se rađa i upija još u kolevci.

Nije vreme krivo što su nam deca nevaspitana, krivi smo mi….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *