By   4. aprila 2016.

Da li mi, mame, same komplikujemo situaciju tj. naše živote ili je život komplikovan sam po sebi? Nekada se veš prao ručno, subotom. U redu, nekada je bilo sve drugačije pa i to, pranje veša. Danas imamo deterdžent tj. deterGent za beli veš, za žuti veš, za crni, za meku vodu, za tvrdu vodu i u nedogled. Kako oprati najobičniji veš, bebeći veš i čime ga oprati? Zašto mudrovati i izmišljati – PRAŠKOM za veš!

pranje vesa 2

Možda pogrešno razmišljam, ali kada perem veš razmišljam i o količini potrošene vode i o količini zagađivanja prirode. Znam da ima onih koje misle „što više praška, to bolje opran veš“ – mislim da greše. Bitno je odabrati dobar prašak, koji stvarno pere veš, ne cepa ga i ne mora da se stavi kilogram praška na jednu mašinu veša (što je 5-6kg veša)! Omekšivač ne koristim od kada sam primetila da je veš (u koji je prilikom pranja stavljen i omekšivač), koji se sušio na suncu, promenio boju – boja koja je bila izložena suncu je drugačija od boje koja nije bila direktno izložena suncu.

Toliko sam sebi iskomplikovala život, perući veš, kada se Junior odvikavao od pelena, da su mi ruke bile u ranama. Nisam želela da upišanje gaćice i šorceve držim neoprane, pa sam ih prala na ruke. Posle pranja na ruke beli veš, koji može da se iskuva, sam iskuvavala u loncu, a zatim  ponovo na ruke, posle čega sam ga sa šarenim vešom prala u mašini ( na 40°C), sa predpranjem. Svaki dan sam prala, dok me drugarica nije opomenula! Dete se igra na igralištu – valja po pesku, kamenju, travi. Prljavija je ta trava i pesak i kamenje od mojih majci ili posteljine. Često se uvalja u blato ( ni muž ni ja se nikad toliko ne zaprljamo) – zašto da onda naš veš smatram prljavijim i odvratnijim od Juniorovog blatnjavog tj. od prljavštine na ulici, koju pokupi!? Od tada Juniorov veš perem zajedno sa našim. Biram veš, ne perem sve sa svačim, ali ne komplikujem sebi život zbog veša! Konačno namam rane na rukama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *