By   25. marta 2016.

Tako se približilo, a ja nespremna. Prošle godine sam kupila neku Gel boju, kojom sam farbala jaja i moram priznati bila sam zadovoljna. Jedini problem je bio što Junioru nisam mogla da objasnim da boja nije za igru. Ove godine planiram da ga uključin u farbanje, pa šta bude. Da ne bih, posle farbanja jaja, imala ofarban i sto i stolice i zidove, planiram da skuvam jaja i dam sličice Junioru da lepi….. u nadi da neće porazbijati sva jaja!

jaja

S obzirom da sam kreativnost nasledila od mame, koja je imala potpuno lude ideje u vezi farbanja jaja, ovogodišnja jaja će mi biti najdosadnije ukrašena, ali, moram se prilagoditi situaciji. Jedne godine, mama i ja smo iskoristile situaciju kada tata nije bio kod kuće i jaja ofarbale njegovim uljanim bojama ( tehnika ulje na platnu u izvođenju ulje na jajetu!). Budi Bog s’ nama! Jaja uopšte nisu primila boju. Boja se skidala pa smo morale da svako jaje brišemo ubrusima. Umazale smo sa do zavrat. Da zlo bude veće ja sam jedno jaje ofarbala u crno. Danima su mi ruke bile ofarbane. Nikad više nismo dirale tatine boje, ali je mama imala drugih genijalnih ideja. Tempera na jajetu, šljokice i lepak, folomaster na jejtu, akvarel …. nikad joj slikanje nije bilo jača strana, ali je bukvalno sve tehnije isprobala na jajetu. Ove obične farbe, što se kupuju po marketima, joj nisu bile interesantne.

Hit prljanja i bojenja je keper papir u sirćetu. Keper se iseče na kvadrate ( oko 20x20cm) umoči u sirće i time se zamotaju jaja. Jaja se ređaju u neki dublji sud, da bi se boja sa jednog (gornjeg) jajeta tj papira slivala na donja. Treba probati ovu tehniku, ali je dosta „prljava“. Posle pola sata jaja treba izvaditi iz papira i osušiti. Rukavice su neophodne.

Ubedljivo najbolja verzija je kuvanje jaja u ljusci od luka. Jedne godine, tada sam prvi put sama farbala jaja, jer je mama bila na putu, komšinica se sažalila na meme i dala mi i njenu vodu u kojoj je već skuvala jaja u lukovini. Ja sam u tu vodu dodala ljuske od luka koje sam imala i skuvala jaja. Fantastično! Komšinica mi je zavidela – hihihi. Da sam još stavila gumice za tegle ili listiće deteline imala bih ubedljivo najlepša jaja u komšiluku.

Najveći problem mi je pucanje jaja. Nije da ne znam da skuvam jaja, ali mi bar jedno pukne. Stavim ih u hladnu vodu, dodam sirće, dodam so, kuvam na tihoj vatri i opet puknu. Možda bih trebala da hranim koke, pa da im dam malo više krede ili kalcijuma da ljuska bude malo čvršća, ali nemam prostora za koke!

coko jaje2Sledeće godine, kada Junior bude malo veći, planiram da probam dekupaž tehniku. Dekupaž sam probala i na drvetu i na tkanini i uspelo mi je. Valjda me neće jaje izdati!? Umesto lepka za dekupaž koristi se belance. Kao i za običan dekupaž, koristi se samo jedan, gornji, najšareniji sloj salvete. Četkicom se nanese lepak ( belance), na već skuvano i ohlađeno jaje, i stavi salveta. Nadam se da ću uspeti. Ako ne uspem zalepiću sličice.

 

I, da ne zaboravim, imam silikonske modle u obliku jaja. Biće ove godine i čokoladnih jaja…. u svim bojama čokolade!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *