By   15. avgusta 2016.

Niz slučajeva pedofilije koji su otkriveni u samo nekoliko poslednjih dana, uznemirio je javnost.

Policija je u četvrtak uhapsila D. Ž. (66) osumnjičenog da je preko Fejsbuka mamio decu, predstavljajući se kao njihov vršnjak da bi stupao u seksualne odnose. Uhapšen je kada je došao na zakazani sastanak, a razotkrila ga je majka devojčice koju je pokušao da namami. Početkom nedelje policija je uhapsila i Žarka S. (62) koji je, kako je priznao tužiocu, dve godine seksualno uznemiravao devojčicu (11), drugaricu svoje unuke.

Ti slučajevi ponovo vraćaju u fokus pitanje odnosa društva prema pedofiliji i da li treba promeniti kaznenu politiku za ta krivična dela. Zakon o hemijskoj kastraciji (kako je bio poznat u javnosti), koji je 2014. predlagao Dušan Milisavljević, lekar i poslanik, nikada nije došao na dnevni red parlamenta, ali predlagač od njega nije odustao. Kako kaže za „Blic“, ako se vrati u Skupštinu, ponovo će ga predložiti.

pedofil

– Mera koju sam predložio bila je isprovocirana serijom monstruoznih zločina nad decom. U želji da kroz pooštravanje kaznene politike nađemo bolje rešenje, pričao sam sa profesorima urologije i lekarima. Oni su mi sugerisali da postoji medicinski tretman androgenim blokadama, koje se daju na šest meseci, čime bi se onemogućila seksualna funkcija, što bi, uporedo sa psihijatrijskim lečenjem, dalo rezultate – kaže on.

Njegov predlog zakona predvideo je dobrovoljno prihvatanje tog medicinskog tretmana u zamenu za kraći boravak u zatvoru.

– Time bismo zaštitili i ljudska prava pedofila, ali i podigli bezbednost dece, koja nam je na prvom mestu. Ne kažem da je to najbolje rešenje, pedofilija je problem i to će i biti, ali mi kao društvo ne smemo ostati nemi – kaže Milisavljević.

Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da je svaki pedofil specifičan, pa je potrebno više metoda lečenja.

– Hormonima je moguće potisnuti lučenje testosterona, koji je odgovoran za seksualni nagon, ali i za agresivnost. Moramo imati na umu ljudska prava osuđenika i potrebno je, osim medicinskog tretmana, uvesti i psihološki – kaže on.

Kakve su kazne u drugim zemljama

Makedonija: Osuđeni pedofil može da izabere medicinski tretman kojim bi mu seksualni nagon bio umanjen, čime kaznu smanjuje sa 40 na 20 godina zatvora. Ako ponovi delo, hemijska kastracija je obavezna.

Češka: Pedofili i drugi osuđenici zbog brutalnih silovanja podvrgavaju se hemijskoj kastraciji, ali isključivo ako pristanu.

Poljska: Za počinioce koji su silovali maloletnike mlađe od 15 godina obavezna je hemijska kastracija. Ako odbiju, idu u psihijatrijsku bolnicu zatvorenog tipa.

Moldavija: Svaki osuđeni pedofil se hemijski kastrira.

Nemačka: Ako pristanu na hiruršku kastraciju, pedofili mogu dobiti manju kaznu.

Rusija: Obavezna hemijska kastracija za silovanja dece mlađe od 14 godina. Ostali dobijaju uslovni otpust ako pristanu na kastraciju.

Dva tipa pedofila

Iako je u pitanju vrlo heterogena grupa, pedofili se mogu podeliti u nekoliko kategorija, kaže Zoran Milivojević.

– Najmanje su opasni oni koji pedofiliju zadovoljavaju gledajući pornografiju. Druga kategorija su predatori, oni vrebaju decu i prilike da budu u njihovom prisustvu. Mahom koriste psihološki pristup, radoznalost deteta o seksu, retko su nasilni. Opasni su jer ih je teško prepoznati. Pedofili se razlikuju i po tome što jedni ne mogu drugačije da se uzbude osim putem kontakta sa decom i ne odriču se te svoje sklonosti, i drugi koji uviđaju da je to loše, osećaju krivicu i žele da se tog nagona oslobode – kaže on.

Jurić: Doživotna robija za monstrume

Igor Jurić, otac ubijene Tijane, kaže za „Blic“ da hemijska kastracija nije dovoljno delotvorna za one koji su naudili deci.

– Zločinci decu mogu maltretirati i uz erektilnu disfunkciju. Kod višestrukih silovatelja najvažnije je udaljavanje sa ulica uz oštrije kazne i težak rad u zatvorima. Za one koji naude deci treba napraviti moderan Goli otok i da teškim radom plaćaju lečenje bolesnoj deci – kaže Jurić.

On dodaje da tim pravnika Fondacije „Tijana Jurić“ radi na predlogu da se uvede doživotna robija za najmonstruoznija ubistva.

– Zalagaćemo se i za vidljivost registra pedofila – kaže Jurić.

izvor: blic.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *