By   6. marta 2016.

Sirupi za decu su uglavnom slatki (prilagođenog ukusa da ga dete popije). Deca ih rado piju, čak i ja volim da popijem dečiji sirup. Sa flašicom sirupa uglavnom u kompletu ide i kašičica tj. merica. Kutija dečijeg sirupa je šarena i ukrašena, najčešće nekim crtanim likom – medom, žirafom ili guskom. I pored svih tih slatkih, primamljivih sličica i stvarčica desi se da dete neće da popije sirup.

sirup_za_kasalj

Junior je dugo kašljao, pa sam u dogovoru sa pedijatrom menjala sirupe. Čak je pio i sirup za alergiju, jer je doktorica posumnjala na alergiju. Ništa od toga nije pomagalo. Na početku je prihvatao bez problema, ali posle par dana je odbijao svaki sirup.

Prvi što sam radila je zamena kašičica. Ako neće iz metalne, ponudim mu plastičnu. Ako neće iz žute, ponudim mu crvenu. Imam baš dosta različitih kašičica i samo menjam.

Drugi „idejni projekat“ je špric. Mali špric, veliki špric. U trenutcima kada je uz suze odbijao sirup pokušala sam i onu „medicinsku“ metodu, meni jako surovu i nasilnu – da mu zabacim glavu i u grlo saspem sirup. Nisam uspela. Strah da ću udaviti sopstveno dete je prekinuo ovu radnju. Čak sam jednom besna i na ivici suza popila iz flašice preostali sirup – samo da ga više ne bi bilo i da se više ne bi patili i detet i ja. Bio je to sirup za imunitet i ostalo je jako malo. Ali moj gest je bio odraz moje nemoći.

Treća maštovita ideja, nemoćne mame, je da sam sirup sipala u kašičicu i onda mu davala slamčicu da popije iz kašičice. Ovo u je bilo jako interesantno, ali, kao i druge ideje, brzo mu je dosadilo. Menjala sam i kašičice i slamčice, čak sam izmeren sirup sipala u čašice pa mu davala da slamčicom popije, kao sokić. Bilo je da sam u malo vode sipala sirup i pravilas e da je voda ili sok – nisam uspela da ga prevarim.

Pokušavala sam i sa kaznama i sa oduzimenjem igračaka. Pohvale nisu bile moguće jer nikako nije hteo da popije sirup. I ako bi ga uzeo u usta, pljunuo bi ga. Čak sam ga jednom naterala da sam pere pižamu, koja je bila uflekana od sirupa. Govorila sam mu je to on isprljao i da sam mora da pere. Očajan postupak, očajne mame.

Ubedljivo najbolja ideja mi je bila „pozorišna predstava“. Dogovorila sam se sa bratom, inače Juniorov omiljeni lik je njegov ujak, moj brat, da se zakašlje i da mu ja donesem da popije sirup. Junior je zabezeknuto gledao kako i uja, kada kašlje pije sirup. Odmah je tražio da i on popije sirup.

Kada je i ova predstava postala „stara fora“ potpuno sam odustala od bilo kakvog sirupa. Kašalj je prestao od antibiotika. Posle nekog vremena je ponovo počeo da kašljuca. Pitala sam ga da li želi sirup i rekao mi je da želi. Iznenadila sam se odgovoriom, ali smo zajedno otišli da kupimo sirup, koji je sam doneo iz apoteke. Na moje zaprepašćenje pio ga je redovno. Čak je jedno veče tražio da pije sirup! Kad sam rekla da ne može jer ne kašlje, počeo je da glumi kašalj! Nadam se da smo prošli „neću fazu“ kada su sirupi u pitanju …

2 Comments on “Ideje – kako sam dete naterala da popije sirup

  1. Johne472

    Thank you for some other informative website. Where else may I get that type of info written in such an ideal way? I’ve a mission that I’m just now operating on, and I’ve been on the look out for such information.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *