By   2. avgusta 2018.

Da li smo mi rasli pod staklenim zvonom ili mislimo da je stakleno zvono dobro za našu decu? Šta se to uopšte desilo sa nama, kao roditeljima, kao ljudima. „Ja sam te rodila, ja te znam najbolje i ja znam najbolje šta je za tebe dobro“ – da li je to uopšte tako? Reči moga oca „tamo gde sam ja lupao glavu ti nećeš“ su mi uvek bile smešne jer je i njegova rečenica „kako ne znaš da voziš, zar nisi gledala kako ja vozim?“ smešna i po malo tužna. Mi nismo naša deca niti su oni naše vlasništvo. Niti naše iskustvo možemo da prebacimo u glave naše dece, a i ne treba.

Dete je duša za sebe, osoba za sebe, koja mora da uči i nauči. Neke stvari će naučiti na lakši, a neke na teži način. Mi, roditelji tu nemamo šta da tražimo. Možemo da usmeravamo, ali „od sudbine niko nije pobegao“. Po nekad je bolje da se malo „ogule kolena“. Da se „lupi dupetom o beton“. Bolje se pamte sopstveni neuspesi.

Sa druge strane koliko se mi iscrpljujemo i dajemo da bismo ugodili detetu? Kada nekome ugađamo ugađamo mu onako kako mi mislimo da treba da ugađamo, a tom drugom možda to uopšte nije potrebno! (Mi smo nezadovoljni jer smo iscrpljeni, a taj kome ugađamo je nezadovoljan jer nije dobio ono što mu zaista treba, a sad na kraju još i mora da bude zahvalan!)  Možda naše dete uopšte ne voli da mu mazimo leđa, nego voli da mu mazimo nogu! Ili uopšte ne želi da ga mazimo. Banalizujem, ali u želji da kažem da često nemamo pojma šta našoj deci treba. Baš zato pustimo da traže ono što žele, ono što im treba. Odmorimo se. Ako budemo stalno ugađali drugima dete će misliti da je smisao živata ugađati drugima. Smisao života je ugoditi sebi tako da ne ugrožavamo druge. Smisao života je živeti u miru. Slika, mama sa „suncobranom“ koji drži da joj sin „golnan“ ne stoji na suncu me je navela na ovo razmišljanje. Smejem se i zavidim mu jer onog momenta kada sam izgubila mamu i kada nije bilo nikoga da mi „drži suncobran“ tako sam jako lupila o pod da mi i nakon 7 godina zvoni u glavi. Pustite decu da se osamostale, da se pomuče…

Fotografija je preuzeta sa interneta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *