By   10. oktobra 2017.

Evo kada možete da očekujete prvi bezubi osmeh vaše bebe.

Mame i tate bolje da počnu da „uvežbavaju“ svoje komičarske veštine, pošto bebe mogu da se smeju mnogo ranije nego što pretpostavljamo.

Generalno, bebe počinju da se osmehuju između 6. i 12. nedelje, i već tada možete da počnete da svojoj bebi pokazujete da je to nešto pozitivno i lepo.

Ali, bebe se osmehuju još i pre rođenja, i ponekad, ako imate sreće – desiće se da lekar „uhvati“ baš taj trenutak na ultrazvuku, pa će vam ostati i sličica tog prvog osmeha.

U uzrastu između šest i 12 nedelja, bebe se osmehuju refleksno. To je više posledica bebinog upoznavanja sa sopstvenim telom, i istraživanja svih mogućnosti koje im ono pruža.

Ali, ubrzo će doći trenutak kad će beba početi zaista da se osmehuje, i to je trenutak kada ćete svim srcem želeti da vi budete izvor tog osmeha, ili bar da budete pristuni kad se desi.

Jako je važno da se svaki put kad vidite da se vaša beba smeši nasmešite i vi, da biste bebi pokazali da je to nešto dobro i lepo.

Oko osme nedelje, fenomen refleksnog osmeha se gubi, i beba tada počinje da se smeši svesno.

Kada će se, i koliko dugo osmehivati zavisi od najrazličitijih stvari, ali refleksni osmeh ponekad će se javiti, nakratko, kad je beba pospana.

Pravi osmeh javljaće se kao reakcija na stimulanse – mamino i tatino lice ili glas, i taj osmeh traje duže od refleksnog. Znaćete da se beba stvarno svesno osmehuje kad vidite da joj se i okice smeše, kad vas ugleda.

Šta osmeh znači u kontekstu bebinog razvoja?

Prvi pravi osmeh govori dosta o razvoju bebe. On je signal da se bebin vid razvio dovoljno da može da vas prepozna i vaše lice razlikuje od svih drugih.

Osim toga, on je signal i da se mozak bebe razvio dovoljno da ona može da ima kontrolu nad tim kome će se i koliko smešiti, a osmeh postaje način komunikacije i zbližavanja sa ljudima koji su joj bliski.

Prvi pravi osmeh znači i da je beba počela da raspoznaje emocije, i zato je važno da se i vi njoj osmehnete – da bi znala da su njena osećanja važna i da su ih ljudi kojima je okružena svesni.

Taj prvi osmeh znači i da mama i tata sve rade baš kako treba, zar to nije divno?

Prva prava potvrda da vaša beba lepo raste 🙂

Izvor: mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *