By   7. februara 2016.

Nije lako naći garderobu za trudnice. Naročito u današnje vreme krize, često se nema novca za ovakve „specijalne“ odevne predmete. Ako imate pantalone, koje možete da prepravite u trudničke, ovde ćemo videti kako to da uradite.

Šta nam je potrebnio?

Pantalone, koje ćemo prepraviti. Parče rastegljive tkanine, mada može i stari duks ili majca – bitno je da je rastegliva tkanina. Makaze. Mašina za šivenje (ovako nešto se teško može sašiti ručno). Kreda ili obična olovka i, naravno, dobra volja. Ao imate ekoga da vam pomogne u tim bolje, ako nemate uzmite ogledalo.

Evo kako sam ja radila!

Obukla sam pantalone (koje nisam mogla da zakopčam zbog stomaka).

Onda sam krojačkom kredom nacrtala „do gde su mi pantalone dobre“ (to je uglavnom polukružni deo „oko stomaka“ tj. ispod stomaka).

pantalone 1

Onda sam isekla pantalone po nacrtanoj liniji i trudila se da bude simetrično (leva i desna strana). Na leđima sam samo odsekla pojas, da mi pantalone ne bi bile neprijatno plitke. Prednji džepovi su ostali, jer nisam htela da ih skidam, ali nisu upotrebljivi!

Dubina pantalona – izmerite koliko vam treba od odsečenog dela pantalona, preko stomaka sve do ispod grudi. Možete napraviti i da rub pojasa ide preko stomaka tj struka, ali nikako vas ne sme stezati. Za prednji deo će vam trebati više tkanine, a pozadi će to biti samo nekoliko santimetara.

Odsečeni deo pantalona sam stavila na rastegjivu tkaninu tako da je sredina tkanine (preklop) po sredini odsečenog dela pantalona (šlica). Spoj sam uradila na sredini leđnog dela. Možete i iz dva dela uraditi pojas od rastegljivog materijala, pa ćete spajati pojas na oba boka. Odsečeni deo pantalona sam stavila tako da imam dovoljno dubine i odsekla rastegljivi materijal.

Ovaj novi deo, pojas, napravite dva puta – lice i naličje.

Prvo sam spojila lice i dobila „valjak“ ili cevi, a zatim i naličje i dobila isti „valjak“. Možda ćete naći već gotov rastegljivi materijal (koji se koristi za „ranfle“ i majce) koji je već u obliku cevi, pa ga uopšte nećete morati spajati.

Zatim sam spojila lice i naličje rastegljivog materijala. Sad sam dobila dupli valjak ili cev.

Zatim sam zašila unutrašnji sloj (naličje) za donji deo pantalona – ovo nije moralo ovako, ali sam eksperimentisala. I na kraju sam sa lica, bez presavijanja materijala zašila lice za donji deo pantalona. Možete i obrnuto – prvo da zašijete lice za lice pantalona, pa tek onda naličje.

1p

Malo više sličica možete videti i OVDE.

One Comment on “Kako od običnih pantalona napraviti trudničke?

  1. Pingback: Pantalone za trudnice – prepravljanje | Primenjena Arhitektura

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *