By   4. februara 2016.

Porodilja je svakako žena kojoj je potrebna pomoć. Novonastala situacija, koliko god bila lepa i planirana, za ženu je vrlo stresna i teška. Telu je potrebno vreme da se vrati u „normalu“, a briga oko bebe zna da iscrpi i više nego smo mislili.

Trudnicama ni porodiljama nije dozvoljeno da peru prozore i zavese, eto za vas posla, kada već hoćete da pomognete. Operite prozore ili bar samo zavese i već ste pomogli porodilji. Verujem da se ni trudnica neće buniti da joj operete prozore, ali ovde je reč kako pomoći porodilji.

pranje kup

Već kada stomak postane velik, a to je krajem šestog meseca, ženi je teško da se sagne i opere kadu. Period od šestog-sedmog meseca pa sve dok beba ne napuni dva-tri meseca žena/majka tj. trudnica/porodilja je „privremeno onesposobljena“ za neke „teške fizičke poslove“. I porodilji je teško da se sagne posle porođaja. Eto još jednog lepo gesta, operite kupatilo.

Operite i raširite veš. Trudnice i porodilje ne mogu da nose teške korpe sa vešom. Kad je već reč o vešu, možete ga i opeglati.

Ne morate biti sjajan kuvar da biste skuvali ukusan ručak za porodilju. Ako doji pripazite šta kuvate, da beba ne bi imala problema sa stomakom. Porodilji će dobro doći da joj neko skuva i posluži topli obrok. Supica, povrće, lagana hrana, kolače ne morate praviti. Ako ste već tu, operite i sudove.

Usisajte i obrišite prašinu. Vama to neće biti teško, a porodilji će puno značiti.

Kad stan/kuća porodilje zablista, zablistaće i raspoloženje. Čistoća je pola zdravlja!

Uzmite malo bebu. Pustite porodilju da se odmori. Porodiljama je najbitnije da su obmorne, a beba im baš i ne da mira. Budite podrška porodilji, to joj je sada najpotrebnije. Porodilje malo spavaju, pomozite joj da se naspava.

pranje pomoc porodiljiAko ste mislili da je ovaj tekst napisan tatama prevarili ste se.Ovaj tekst je namenjen svim ljudima dobre volje. Neke porodilje nemaju majku, nemaju svekrvu, nemaju sestru, ni tetku, ni ujnu ni nekoga bliskog. Ako ste komšinica, prijatelj, koleginica možete pomoći porodilji, njoj je najpotrebnija nečija pomoć. Porodiljama je potrebna podrška!

Ne, nisam bezobrazna, samo hoću da vas podsetim šta sve porodilja ( i trudnica) ne može, a vi možete!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *