By   24. februara 2016.

dojenje3„Mehanizam“ između mame i deteta je tako podešen da po malo liči na spojene sudove. Od rođenja je potrebno osluškivati i pratiti zajednički ritam i korak po korak se pripremati za nove izazove. Kako sam dete odvikla od dojenja, da budem iskrena, ne znam ni sama! Dogovorom bez reči zajedno smo „prešli na viši nivo“, čvrstu hranu.

Ako zanemarim male probleme na početku dojenja, mi smo bili dobro uigran tim. Po preporuci pedijatra, bebi sam čvrstu hranu počela da uvodim u četvrtom mesecu. Do jedanaestog meseca je jeo skoro sve namirnice. Jednog dana mi je iz ruku oteo pogačicu sa čvarcima i tada sam shvatila da je vreme da prekinemo sa dojenjem. Polako sam dojenje svela na minimum. Sisao je samo pred spavanja. S obzirom da je lepo jeo, taj podoj je bio samo „reda radi“, da se malo pomazimo. Dugo smo se tako „mazili“ pred spavanje. U suštini „lomila sam se“ da li je pravo vreme, druga deca još sisaju, da li grešim … gomila pitanja.

Pustila sam da ona unutrašnja Ja odluči, kada ću prestati sa dojenjem. Čekala sam pravi momenat, posle koga se neću kajati. Onda sam upotrebila „čvrst stav roditelja“ prema sebi i prema Junioru i potpuno ukinula podoj. Umesto dojke, Junioru sam jedno veče ponudila flašicu. Jako se obradovao. To je bio znak da smo uspeli!

dojenje 4

 

Nisam se kajala i ako znam mnogo mama koje su dojile mnogo duže od mene. Mogu da kažem da smo se lako dovikli od dojenja, mada mislim da je meni bilo, za nijansu, teže. Moja beba više nije mala, raste i postaje pravi mali čovek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *