By   25. februara 2016.

Kad je dete zdravo, svaki lekar je dobar. Pedijatra nisam birala. Od patronažne sestre sam dobila savet, koga da izaberem i poslušala sam je. Bila sam zadovoljna.pedijatar2

Kao što biram prijatelje ili saradnike, tako biram i lekare. Bez obzira što su u Državi Srbiji neke relacije potpuno poremećene, gde se ne zna „koje zbog koga tu“ i „ko kome treba“, ja se pravim da je sve u redu. Pacijent ima pravo da promeni lekara i to lekar ne treba da uzima lično. Ako i prihvati kao „napad na svoju individuu“, to je onda njegov problem.

 

Sve u svemu, meni lično, je prvi susret jako važan. U tih prvih par sekundi mogu da osetim da li mi neko odgovara ili ne. Kad smo došli kod pedijatra osetila sam se opušteno. To je prvi znak da smo napravili dobar izbor. Doktorica je pričala sa bebom, kao da je odrastao, što se meni dopalo. Ja sam bila tu, ali samo kao „držač“ za bebu. Doktorica je pričala bebi, mada je pričala da bih ja slušala šta radi, šta gleda, zašto gleda… Kasnije sam se ja oglasila sa spiskom pitanja i dokrotica mi je sve lepo objasnila.

Istom tom doktoricom neke mame nisu bile zadovoljne. U mom slučaju ona je bila vrlo korektna i stručna. Jedina moja zamerka je – brzina, imala sam utisak da stalno žuri. Doktorica je imala previše pacijenata, ali za to nije ona kriva.

Dok je naša doktorica bila na godišnjem Juniora sam odvela kod dežurnog pedijatra. „Upali“ smo kod „ozloglašene“ doktorke. Kako nisam imala izbora rešila sam da se suočim sa njom. Uopšte ne znam zašto je ozloglašena! Prema nama je bila baš fina. Posle oko godinu i po dana rečeno nam je da moramo da izaberemo drugog pedijatra, „naša“ je napustila radno mesto. Onda sam se spakovala i otišla kod one „ozloglašene“ da se dogovorimo da dete prebacim kod nje, ali, ona je već imala previše pacijenata i nije nas primila. Po malo sam bila razočarana, ali šta je tu je. Rečeno mi je da ćemo „pripasti“ doktorki koja će doći umesto naše. Nije mi bilo „pravo“, ali nisam mogla da biram.

Kakvo prijatno iznenađenje! Nova doktorka je još bolja od prve. Čim sam je ugledala osetila sam neku čudnu bliskost. Iznenadilo me je da Junior bio jako nemiran dok smo bili na pregledu, što se ranije nije dešavalo. Junior je plakao kada idemo kod lekara, a sada priča sa doktoricom, trčkara po ordinaciji, baš uživa. Jedino ne voli kada mu pregleda grlo.

Primetila sam da ova, nova, doktorica odgovara i meni i detetu. Podvući ću, moje dete nema većih zdravstvenih problema, mi idemo kod lekara na godišnje preglede (sistematske) i zbog kašlja, temperature i sličnih problemčića. O stručnosti lekara nemogu da sudim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *