By   12. aprila 2016.

Pismo mame Tijane

Mama sam dvoje divne dece. Sva deca su nemirna i radoznala. Da bih im skrenula pažnju ili smirila ih koristim nekoliko „igara“ u zavisnosti od situacije. Možda još nekome zatrebaju ove „naše igre“.

Živimo u gradu i kada su deca nemirna na ulici, a meni to u tom momentu ne odgovara, stavim prst preko usta: „psssssst“ i kažem da poslušamo sve zvuke koji se čuju. Načuljimo uši i slušamo. Svako od nas nabroji sve zvuke koje je čuo. Tako se vika i haos pretvore u „normalan“ razgovor.

baloni

 

Uvek u rezervi imam bar jedan balon. Ako su deca nemirna naduvam balon i čim ga vide kreće igra sa njim. Odbojka i fudbal sa balonom su u našoj kući omiljeni sportovi. Sa balonima se igramo raznih igara na primer nosimo balon na reketu. Reket napravimo od papirnog tanjira i štapića. Tenis igramo sa balonom i „pataricom“ za muve – to je ona sprava nalik reketu, kojom se ubijaju muve). Ako su se deca posvađala onda se igramo igre da nose balon između sebe ( tako moraju das e zagrle, pa se i pomire).

 

Ako smo u stanu onda uzemo levak ili ga napravimo od kartona ili novina, može da posluže i doktorske slušalice ( stetoskop) i slušamo jedni drugima srce ili rad creva. Onda oponašamo zvuke iz stomaka i šumove srca.

 

Treća „igra“ je da sam ja u jednoj prostoriji, a oni u drugoj. Ja kucnem u vrata ili u šerpu drvenom ili metalnom kašikom i oni pogađaju koji su to zvuci. Ko pogodi ide u prvu prostoriju i sam proizvodi zvuk, a drugo dete i ja pogađamo.

Od tankih čaša smo pravili muzički instrument – uzeli smo više čaša i napunili ih različitom količinom vode. U čaše smo nežno udarali drvenim kašičicama i tako se stvarao zvuk. Svako od nas je komponovao pesmice.

Sledeća „igra“ nije muzička, ali je jako interesantna mojoj deci. Kupila sam džak ( može da posluži i platnena torba i jastučnica). U džak sam stavila predmet ( igračku ili neki predmet koji je deci poznat). Dete bi zavuklo ruke u džak i opipavalo predmet. Kada pogodi koji je predmet pobedilo je. Onda se menjamo – menjamo predmet i opipava drugo dete.

Odlična igra za smirivanje je imitacija. Deca vole da imitiraju zvukove, a mi imitiramo jedni druge. Pravimo se da smo lik u ogledalu.

Nadam se da će nekome ove igre pomoći!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *