By   27. aprila 2016.

Kod nas, u Srbiji, kada pada kiša većina ljudi se ponaša kao da je vanredno stanje. Deca ne idu u šetnju, odrasli izlaze samo ako (baš) moraju. Nisam ja neko ko voli kišu, ali misli da ne treba od kiše praviti katastrofu. Par puta sam sa bebom preživela provalu oblaka. Imala sam plastičnu navlaku za kolica i beba nije bila mokra, ja pokisla do gole kože. Ništa mi nije falilo posle toga, živa i zdrava sam! U svakom slučaju dete se ne može voditi po kiši na igralište, niti se može ići u duge šetnje po pljusku. Gde onda ići sa detetom kada pada kiša?

Onaj ko je izmislio igraonice za decu treba da dobije Nobelovu nagradu! To je mesto gde se roditelj odmori, a dete pošteno izigra. Mi ne idemo često u igraonice, jer Junior ide u vrtić, pa svo preostalo vreme, posle podne, provodimo napolju. Jedino kada je baš loše vreme odvedem ga u igraonicu. Po nekad povedemo i drugare u igraonicu, to je tek uživanje!

Tržni centri – nužno zlo u kišnim danima. Znam dosta roditelja koji bez obzira na vreme vode decu i provode sate i sate u (zatvorenim) tržnim centrima, ali lično meni se ta ideja ne dopada. U TC postoje odlična mesta za igru dece. Najviše mi se dopada što je zabranjeno pušenje ( u nekim igraonicama je dozvoljeno pušenje, pa pušači nemaju obzira i puše!).

kisa2Kada kiša nije suviše jaka, a nije ni mnogo hladno Junior i ja se vozimo gradskim autobusom. To nam je prava zabava. Malo šetamo ( voli da nosi kišobran) pa se malo vozimo autobusom ( sve baš kao što voli, ni ne osetimo da pada kiša). Pazim jedino da ne uletimo u špic, zbog gužve, a i da nije vreme virusa. Junior, kao i većina dece, voli vožnju autobusom. I po kiši se može dobro zabavljati!

 

Po kiši se može otići i u muzej ili pozorište. Prirodnjački muzej je uvek u trendu, a zanimljiv je deci. Za malo veće dete i izložba tj. galerija može biti rešenje po kišnom danu. Treba samo proveriti da li je sadržaj interesantan uzrastu deteta.

Prijatelji! Odlazak u goste je takođe jedna od varijanti. Nova sredina i nove igračke su uvek dobro rešenje.

Lođa! Obučemo se, ako je potrebno, i na lođi ( terasi) brojimo rpolaznike! Brojimo crvene automobile, brojimo koliko automobila prođe na desno, a koliko na levo, brojimo šarene kišobrane, pričamo priče. Učim ga da broji, strane levo-desno i boje, a ovo je odličan način da se uz zabavu uči.

Ako ništa od ovoga nije interesantno onda bojice i papir i na bojadisanje, dok kiša ne prestane!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *