By   11. jula 2016.

Pismo mame Zorice

vodaVelika je dilema mladih mama koju vodu dati bebi. Neki izvori pišu/govore da je najbolje bebi davati flaširanu vodu i to prokuvanu, dok drugi pišu/govore da je česmovača dobra (i da ne treba komplikovati sebi život).

Vodila sam se logikom da mi pijemo vodu iz česme i da dete što je pre moguće treba privići na naše, kućne navike. Prvo sam prokuvavala flaširanu vodu, da bih kada je beba imala oko 6 meseci počela da joj dajem flaširanu vodu koju nisam prokuvavala. Flaširana, a još i prokuvana voda mi je bila potpuno bljutava pa sam mislila da se ni bebi ne sviđa.

Kada je sa oko 11 meseci počela da traži da pije iz čaše, nesvesno sam joj ponudila česmovaču (usula sam sebi vodu, ali kada je beba pružila ruke ka čaši, ja sam joj je ponudila). Sa nepunih godinu dana moja beba je počela da pije vodu iz gradskog vodovoda. U početku sam posmatrala da li će se javiti neka reakcija, kako se ništa nije desilo nastavila sam sa davanjem česmovače.

6 Comments on “Koju vodu dati bebi da pije?

 1. Kolega

  Nikako ne dajite bebi vodu iz plasticnih flasa jer je plastika kancerogena.
  Nikako ne prokuvavajte vodu, jer kuvanjem se unistavaju virusi i bakterije, ali se stvaraju neka stetna jedinjenja.
  Nikako ne pijte kuvano mleko jer se kuvanjem stvara kancerogeno jedinjenje 7-ketocholesterol.

 2. drmama Post author

  O plastici sam već pisala http://www.drmama.rs/?p=691
  Postoji ovde više problema! U vrtiću traže da deci nosimo plastične flašice sa vodom! Staklene su teške i mogu da se slome.
  Ima delova, naročito u Vojvodini, gde je voda vrlo loša i nije za piće i nemate drugog izbora.
  Mlade majke su stavljene ispred mnogo problema, a verujem da svaka želi najbolje za svoje dete!
  Čitala sam da vodu treba prokuvati ali samo „da baci ključ“ nikako da je ostavimo da ključa ( kako u nekim tekstovima piše) jer se dugim ključanjem stvaraju ta štetna jedinjena o kojim pišete!
  Što se mleka tiče – pitanje je šta uopšte pijemo iz tetrapaka, a nismo u mogućnosti da imamo svoju kravu ( jer živimo na x spratu u sred grada!) ….
  Potrebno je naći najbolje rešenje…

 3. Kolega

  Insistiraje na staklenim flasicama. Obrazujte vaspitacice.

  Sto se vode tice, ako je sa cesme losa, onda je resenje neki prirodni izvor, tocenje u staklene flase ili staklene velike balone. Moze i kucno destilovanje (imaju da se kupe destilatori – gledajte da nemaju plasticnih delova koji su u dodiru sa vodom), ali tu destilovanu vodu obavezno osuncati nekoliko sati, jer npr. ribe ne mogu da zive u kuvanoj vodi ili destilovanoj, ali kada se osunca ta voda, onda mogu. Samo ne treba koristiti non-stop destilovanu vodu, povremeno je ok.

  A mleko je najbolje i ne piti, jer detetu nije potrebno kravlje mleko, samo mu steti. Ucili su nas da je dobro zbog kalcijuma, zbog zuba, a ispostavilo se da mleko ustvari izvlaci kalcijum iz zuba da bi moglo da se svari. Znam po meni, nisam voleo mleko kao mali, a cim sam poceo da ga pijem, zubi pocese da se kvare.

 4. drmama Post author

  Kolega, hvala puno na ovom poučnom komentaru!
  Ako imate još nešto da podelite sa nama pišite!
  Uvek rado prhvatam pametne komentare i savete!

 5. Kolega

  Nema na cemu.
  Vazi, povremeno cu svratiti.
  Hvala i tebi na ovom lepom i poucnom sajtu.
  Pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *