By   21. aprila 2016.

Sigurna sam da većina roditelja, ako ne i svi, više pita postave ovo pitanje: „Koliko će biti visoko moje dete?“. Tragala sam i tragala i pronašla samo dva, nesigurna načina da se izračuna visina deteta.

merenje 3

 

 

 

Genetika je, kod ovog pitanja, najbitniji faktor. Ne smemo zanemariti i ishranu. U mojoj porodici ima i vrlo visokih, ali i vrlo niskih ( ja sam jedan od primeraka niskih). Moja svekrva je takođe bila niska, ali je moj suprug „dovoljno“ viskok za muškarca. Pedijatar nam je računao, ali nisam pitala kako tj. po kojoj formuli. Po tim proračunima naše dete će biti niže od mog supruga, ali više od mene. Znam porodicu gde su roditelji izrazito niski ( oko 160cm) , a sin je nadprosečno visok ( preko 190cm), dok im je ćerka nešto viša od njih (oko 165cm). Isto tako znam porodica gde su roditelji viši od svoje dece (to je slučaj i u mojoj porodici – mama je bila viša od mene, a tata je viši od mog brata).

 

* Po prvoj formuli treba visinu deteta na prvom rođendanu pomnožiti sa dva. Malo mi je sumnjiva ova formula jer ima devojčica koje su na svom prvom rođendanu bile visoke 1m, to znači da će sa oko 20 godina biti visoke 2m?!?! U svakom slučaju, ova formula ima veze sa realnošću, ali ima i odstupanja, kao i svaka formula ovog tipa.

* Druga formula je sledeća:

dečaci: visina majke + visina oca +13cm / 2

devojčice: visina majke + visina oca -13cm / 2

Odstupanja su 5-6cm.

merenje4

Eto, sad sedim i čekam da Junior napuni 21 godinu, pa da vidim jesu li ove formule tačne!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *