By   3. juna 2016.

Nije ovo prvi moj susret sa krpeljem. Pre dosta godina od Lajmske bolesti uginuo je moj Čeng, moj ljubimac, moj jedini kućni ljubimac i posle njega više ne mazim pse jer na prvi dodir kereće dlake počinjem da plačem. Drugi susret sa krpeljem (i to zaraženim) sam imala kad je moj kolega za 1. maj „pazario“ zaraženog krpelja na Fruškoj Gori pa mu ni posle dve godine nisu uzeli krv kao davaocu.

krpelj

Juče sam se treći put susrela sa istim i od tada zebem. Dok sam kupala Juniora u stotinki, dok je ruka prelazila, oči su videle „nešto“ na preponi ( onaj najsakriveniji deo, nabor ispod gaćica). Vrisnula sam mužu: „krpelja!“, mada još uvek nisam želela da verujem da je to stvarno krpelj. Bio je mali, nalik nekoj trunčici, bez naduvenog stomaka, ali čvrsto rešen da pije krv mom detetu.  Ne znam kako sam kupanje privela kraju, jer su mi se noge tresle, želudac grčio, a ruke žurile da što pre izvadim dete iz kade i pod svetlom lampe proverim da li je stvarno krpelj. Jeste! Mali, odvratni krpelj!

Dečija hirurgija. Vađenje krpelja. Niko nema odgovor: da li je taj mali stvor zaražen?

mesto ujeda

Čitala sam da je najbolje odneti uzorak (izvađenog krpelja) u laboratoriju na ispitivanje, ali sestra ga je bacila, onako izmercvarenog i iskidanog u kantu, a ja, onako pogubljena i iscrpljena, nisam se setila da INSISTIRAM da mi ga upakuje da ga odnesem na ispitivanje. Doktor je vrlo ležerno pričao sa nama, dok sam ja gutala knedle. „Crveni pečati“ mogu da se jave svuda po telu. Ako je krpelj zaražen „crveni pečati “ se javljaju od trećeg do tridesetog dana. Obavezno javljanje pedijatru pa će nas dalje on upućivati.

 

Kod pedijatra. Izuzetna doktorica Renata, sa kojom se sita ispričam o svemu. Neće da me plaši, mada napominje da nema dana da joj se ne javi dete sa krpeljem. Ima i zaraženih. Nije od onih koji će mi dati antibiotik „za svaki slučaj“, ali moram da pratim i pregledam dete svaki dan (više puta) i ako se pojavi „pečat“ da ga hitno odvedem da počne sa terapijom antibioticima. Tridesetog dana provera krvi.

Sad živim tih trideset dana straha!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *