By   3. marta 2016.

marinin kolac

 

Ovo je recept koji domaćice iz Vojvodine dobro poznaju. Dobila sam ga od Marine, naše komšinice sa vikendice i isprobala. Umesto šljiva stavljala sam breskve! Fenomenalno!

 

  • za veliki pleh
  • mera je šolja od jogurta ili pavlake

 

U 1 šolju mleka staviti kvasac i kašiku šećera – sačekati da kvasac „nadođ“

U 1 šolju vode staviti kašičicu soli (malu kašičicu, manju od one za kuvanje kafe), 2 kašike šećera.

Sjediniti ove dve mase i u njih prosejati oko 600gr brašna.

Testo treba da bude meko.

Ovakvo testo, sa kvascem, treba ostaviti da kisne.

Kada testo poraste razvući ga na veličinu pleha, premazati uljem i po njemu poređati polovine šljiva pomešane sa oko 6 kašika šećera i cimeta ( po želji). Preko svega poprskati 2 kašike ulja.

Umesto šljiva ja sam stavljala 6 velikih breskvi. Svu tečnost koju breskve puste sam prelivala preko kolača.

Peći u jako zagrejanoj rerni oko 25 min.

Po mom iskustvu pekla sam na 225°, 25 minuta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *