By   3. januara 2018.

Stalno se vraćam rečima Dr Ranka Rajovića da nikako ne treba detetu davati da se igra mobilnim telefonom, kao ni tabletom, računarom i tim novim sredstvima komunikacije i spravicama na kojima zahvaljujemo Bogu i svim onim koji su ih izmislili. Kada je pravo vreme da dete uzme mobilni? Kako uopšte naći pravu meru korištenja i kako sopstveno dete ne sputati i udaljiti od svoje generacije?

Junior je vrlo mlad, sa nepune dve godine dobio svoj prvi mobilni telefon, mislim na onaj pravi baš kao što ja imam. Dala sam mu moj stari telefon samo da ne birao moj „aktuelni“ telefon. Jednog dana je slučajno pozvao moju drugaricu sa mog telefona i to mi je bio znak da se nešto mora uraditi po tom pitanju. U telefonu imam dosta poslovnih kontakata i ne bih volela da ih pozove moje dete, koje pri tom i ne govori.

Moram priznati da sam sa velikom strepnjom u ruke bebi dala mobilni telefon. Više puta sam slušala i gledala Dr Ranka Rajovića i ni malo mi nije bilo lako da objasnim detetu da se mamin telefon ne dira. Nadala sam se da ako mu dam pravi telefon da će ga brzo proći želja. Kada nešto branite, to je baš interesantno i deca traže, krišom uzimaju i mogu da naprave više štete, nego da su dirali pred vama. Nadala sam se da će se poigrati i da će ga negde zaturiti. Sve vreme sam govorila da ima svoj telefon i da ne dira moj. Pa , na kraju krajeva i ja sad ne diram njegov. Želja mi se obistinila – zahvalna sam Bogu (i ako sam ateista). Aktivno se igrao sa telefonom oko dve nedelje. Nosio ga je svuda sa sobom i „drndao“ do iznemoglosti. Posle dve nedelje je našao novu, interesantnu igračku i telefon je zaboravljen. Ne mogu reći da se i sada ne poigra telefonom, ali retko. U suštini i ja malo kočim tu igru – gledam da kada isprazni bateriju ja ne napunim odmah nego posle par dana ili čak par nedelja. Kada pita gde je i zašto nije napunjena baterija kažem da ću ga sad staviti na punjenje i KAO zaboravim.

Ne kažem da treba da sledite moj primer, ali eto nisam strogo branila jer sam se plašila da će to dovesti do veće štete. Izvinite Dr Ranko, pratim vas , ali po nekad uradim po svome.

 

Šta kaže Dr Ranko Rajović – evo jednog vrlo interesantnog videa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *