By   28. januara 2016.

Poslednjih godina pelerina i pončo su napravili pravi bum. U suštini ovo je vreme „jednostavnog“ kroja. Nema više besprekornih haljina, u kojima se ističe figura, sa bezbroj brusnadli, kako bi što bolje stajale dami (kao salivene). Danas sve visi, sve deluje da je za broj veće, a opet nam se sviđa.

Nekoliko krojeva pelerina možete i same napraviti. Ima i onih gde vam neće trebati ni mašina za šivenje. Dovoljno je imati metar, materijal, konac, iglu i dobru volju.

Da krenemo redom.

Pelerina 1

Pelerina 1

Pelerina 2

Pelerina 2

Pelerina 3

Pelerina 3

Na slikama se vidi da je dovoljno 140cm tj. 145cm. Dužina zavisi od vas. Ako šijete pelerinu za dete, naravno da će vam trebati manje materijala. Računajte da vam „malo“ treba da podvijete (svaki materijal se para, pa je sve što šijete potrebno porubiti). Ima materijala koji će se , ako je porub „mali“ (npr. 1cm) izvijati (urolati), pa napravite nešto veći porub (2cm). Za porub od 2cm vam treba 4cm više od datog kroja (porub se dva puta podsmotava).

* znači: na prve dve pelerine vam treba 140cm + 8 cm za porub (kupujete 150cm tkanine)

Sa strane je svaki materijal (tkanina) obrađen, pa ne morate naknadno obrađivati. Kod pelerine broj 2. dobro pazite kada kupujete tkaninu, jer može vam se desiti da neće baš najbolje biti da je postavite „u dijagonalu“. Kod ove pelerine treba voditi računa da će krajevi, koji idu preko ramena i ruku, biti dosta preko ruku (dijagonala je oko 197cm), jedino ako ste izrazito visoki pa vam baš to odgovara. Ne zaboravite da treba obraditi i otvor (po sredini, napred), na koji možete da našijete dugmad i rupice ili neki drugi vid zakopčavanja. Na mestima spoja (mesto za dugme) možete spojiti prednjicu i leđa najobičnijim dugmetom, ali možete i prošiti i na taj način spojiti prednjicu i leđa, mada možete napraviti najobičnije rupe (možete staviti i metalne alke kod tašnera) kroz koje ćete provući konopac ili kaiš. Ove dve pelerine daju dosta mogućnosti, samo treba biti kreativan. I, da ne zaboravimo džepove! Veličina je vaš izbor, kao i pozicioniranje. Najbitnije je da ih obradite i prišijete.

Pelerina broj 3 ima nešto više obrade krajeva i malo je komplikovanije obraditi elipsu. Uz to ima obrade i „rupa“ kroz koje prolaze ruke. Nadam se da vam neće zadati previše klavobolje.

One Comment on “Modni detalj – pelerina ili pončo

  1. Pingback: Modni detalj – pelerina ili pončo | Primenjena Arhitektura

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *