By   21. juna 2016.

Nama je ovih tridesetak stvari bilo potrebno u prvoj godini. Neke smo više koristili, a neke manje, neke odmah po rođenju, a neke nešto kasnije, ali smo ih sve koristili.

must_have

OPREMA

 1. Krevetac – jedno veliko DA! Sa šaremon posteljimom i ogradicom. Jorgančić i nepropustna podloga. Bez baldahina da prašina ne bi imala gde da se taloži, ali sa vrteškom punom šarenih igračaka.
 2. Kolica – još jedno veliko DA! Mada mislim da to nije najpametnija ideja, ali kolica u prvo vreme mogu zameniti krevetac. Beba danju „slađe“ spava u kolicima nego u krevetcu. Samo je potrebno odabrati „prava“ u zavisnosti od uzrasta bebe, mesta stanovanja tj. sprata i postojanja lifta, veličine prtljažnika i td.
 3. Ogradica – DA, ali nije obavezno i ne zavisi samo od kućnog budžeta. Znam mama koje su kupile i, pošto mališan ni u ludilu nije hteo da ostane „zarobljen“, hitno su morale nazad u prdavnicu da mole prodavce da zamene ogradicu za nešto drugo, igračku na primer! U trenutcima kada mama mora „tamo gde i car ide peške“, a bebu nema ko da „gleda“ ogradica je idealna.
 4. Stolica za hranjenje – o DA! Ne odmah posle porođaja, ali kada beba počne da sedi i kada počne da jede čvrstu hranu stolica za hranjenje je odlična stvar. U stolici dete može i da se igra, dok mama obavlja neke posliće ( u blizini bebe).
 5. Bebi gimnastika – da! Poželjna, interesantna, zabavna. Beba može u njoj i da spava, a i igračke se uglavnom mogu skinuti pa se dete njima može igrati i na nekom drugom mestu, a i kada sama gimnastika bude neinteresantna.
 6. Bebi torba – kvalitetnu torbu možete dugo koristiti. Od rezevnih pelena i garderobe, do kašica i vode za bebu. U velike džepove može da stane i po neka mamina stvarčica.
 7. Auto sedište – ako već imate auto kupite i sedište za bebu.

ODEĆA

 1. Pelene – tetra – i ako koristite pelene za jednokratnu upotrebu, tetra pelene ćete sigurno koristiti za raznorazna brisanja i pokrivanja i zaklanjanja od sunca i sl. I kada beba poraste, ta 100% pamučna krpa se može koristiti za nosić, usta, kao podloga, kao krpa i td.
 2. Pelene – jednokratne. DA! Više je razloga zašto sam za jednokratne pelene, ipak razumem mame koje koriste tetra pelene.
 3. Bodi – odlična stvar da zapakujete vašu bebu. Ima ih sa dugim rukavima, sa kratkim rukavima i bez rukava.
 4. Benkice – u prvim mesecima bebi će najudobnije biti u pamučnoj garderobi. Benkice se lako oblače i svlače.
 5. Majce , pantalone – naravno! Ne može beba uvek nositi zekice. Mada ja dajem veliko plus majcama i pantalonama, a zekice nisu neophodne.
 6. Skafander – za zimu i za „tople šetnje“. Uglavnom deca u početku negoduju, ali se vrlo brzo naviknu i uživaju u zimskim šetnjama.
 7. Kape, šalovi, kačketi, šeširići, rukavice – u zavisnosti od godišnjeg doba bebi su potrebni šeširi ili kapa, šal, rukavice ili kačket. Zimi deblja kapa i šal ( i rukavice, mada većina dece ne trpi rukavice), a leti beli pamučni šeširići ili kačketi da sakriju od sunca.
 8. Trenerka – da! Najbitnije je da bebi bude udobno i da je ništa ne steže. Trenerka je idealna za po kući i za u vrtić.
 9. Čarapice, hula hopke, dugačke gaće – da nogice ne zebu bebama uvek treba obuvati čarapice. Udobne hula hopke naročito kada je hladnije i ako devojčica nosi suknju ili haljinu.

ZA KUPANJE

 1. Peškiri – veliki, meki, čisti! Najbolji su oni koji imaju „kapicu“ da se bebi odmah umota i glavica.
 2. Kadica, bokal za polivanje – DA! Neophodna za novorođenče.

KOZMETIKA I MEDICINA

 1. Pavlovićeva – DA!
 2. Beby sapun – Da! I kada beba poraste beby sapun se koristi, ako ne za kupanje, onda za pranje ruku.
 3. Beby kupka i šampon – Da! Treba pronaći pravu kombinaciju i kupanje je prava uživancija. Obavezno koristiti kupke i šampone prilagođene dečijoj koži.
 4. Sudokrem – poželjan. Malo pakovanje za svaki slučaj.
 5. Povidon jod – svakako ga treba imati u kući.
 6. Alkohol – svakako ga treba imati u kući.
 7. Gazice – Da. U prvo vreme zbog pupka, kasnije se mogu koristiti za razne manje povrede ili u druge svrhe.
 8. Štapići za uši sa graničnikom – uvek ih treba imati.
 9. Ampule fiziološkog rastvora – DA! Za čišćenje nosića je najbolji fiziološki rastvor.
 10. Aspirator za nos – neka se nađe. Za slučaj sekreta će dobro doći.
 11. Toplomer – treba imati jedan posebno za bebu.
 12. Vlažne maramice – uvek dobrodošle.
 13. Makazice za nokte za bebe – obavezno sa oblim krajevima, kako se beba ne bi povredila.
 14. Četka i češalj – DA! I ako bebeća kosa uglavnom nije bujna, zahteva održavanje.

ZABAVA

 1. Duda/laža/cucla – neke bebe „ne dudaju“, ali zato neke ne mogu bez dude. Veliko Da za dudu i za onoga ko ju je izmislio.
 2. Igračke koje se mogu glodati – sve što se može staviti u usta je bebi dobrodošlo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *