By   27. januara 2016.

omfOmfalitis ili gnojna upala pupka je infekcija pupka i područja oko pupka, koja se uglavnom javlja u prvoj nedelji života (od drugog do dvanaestog dana). Najčešće bakterije, koje uzrokuju omfalitis, su stafilokoki, streptokoki, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae. Upala se manifestuje crvenilom i otokom kože pupka i okoline, a iz pupka može izlaziti gnoj ili sukrvica. Stanje je obično praćeno povišenom telesnom temperaturom. Upala se brzo širi te može doći do sepse. Dijagnoza se postavlja na temelju izgleda pupka i fizikalnog pregleda, a leči se primenom antibiotika i primenom lokalnog antiseptika.

Gore navedeno ili nešto slično možete pročitati, ako u pretraživaču ukucate reč: omfalitis. Tekst će pratiti i slika. Ali, da li ćete vi prepoznati omfalitis kod svog deteta? Pupak bebe je, pretpostavljam, za svaku mamu enigma. Jedva čekamo da otpadne, ne želimo da ga diramo, čak ni da ga gledamo. Prvih dana nam patronažna pomaže. Šta ako u tih prvih nedelju dana pupak ne otpadne? Kako kupati bebu?

I onda sednete i molite Boga da već jednom otpadne pupak i da sve bude u redu.

omphalitis-fig-1

Omfalitis je za mene bio prva prepreka i prvi veliki problem. Sedmog dana po rođenju, a bio je petak, na bebinom vratu se pojavila veća bubuljica crvene boje sa belim vrhom, veličine 1cm u prečniku). Na licu je imao par manjih bubuljica, ali je sve to ličilo na „čišćnje“. Nisam se oko toga puno sekirala, još smo učili da sisamo. Kasnije su neki lekari te bubuljice pripisivali omfalitisu, ali ni danas ne znam da li su bubuljice bile izazvane upalom ili ne. Osmog dana, subota, primetila sam da je pupak tj. regija oko pupka crvena (veličine većeg novčića). Priznajem da sam i sama menjala gazu i čistila pupak, ali mislila sam da je bolje da sama odmah očistim pupak (jodom) i promenim gazu, nego da čekam patronažnu pa da bebi pupak bude ili vlažan od gaze natopljene mokraćom ili da ostane otvoren (bez gaze). Da skratim priču. Dete se ponašalo potpuno normalno za dete od osam dana. Niti je bilo kenjkavo, niti je bilo pospano, niti je i jedan jedini znak davalo da ga boli ili da mu je neprijatno. O temperaturi nije bilo ni naznake. Pupak nije bio crn, modar, samo crven! U nedelju sam primetila da se crvenilo proširilo. Bila sam zabrinuta, ali još uvek ne toliko da bih zvala patronažnu ili bilo koga – očekivala sam povišenu temperaturu ili bilo koji znak da nešto nije u redu. Niti je pupak krvario, niti je bilo gnoja, ništa sem crvenila.

Da, bilo je to zapaljenje pupka. Proveli smo devet dana u bolnici. Pupak je Lapiziran – o ovome u nekom drugom tekstu. Krivica me je dugo izjedala. Mada su mi lekari rekli da pupak nije dobro očišćen na porođaju, i dalje uhvatim sebe u razmišljanju: zašto sam sama „dirala“ pupak, zašto svaki put nisam zvala patronažnu? Sa druge strane u tom slučaju patronažna se trebala preseliti kod nas!!! U nekim tekstovima sam pronašla da pupak treba previjati (i čistiti jodom) tri do četiri puta dnevno! Kod nas patronažna dolazi pet puta ukupno i to se dogovorimo da dolazi svaki drugi dan, da bi što duže dolazila (upravo zbog pupka)! Na kraju krajeva kako su naše bake, mada je u to vreme smrtnost novorođenčadi bila mnogo, mnogo češća?!

Ne čekajte temperaturu, bolje da vam se smeju što ste paničarka, nego da vam kažu da je kasno! Omfalitis je vrlo teška i opasna bolest.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *