By   29. januara 2016.

h pizza 3Nekada, dok nisam bila mama i nisam imala vremena da mesim testo, a uz to nisam imala i pomagača, koji obožava da mesi, kupovala sam gotovo, zamrznuto testo za Pizza-u.

Onda sam počela da tragam za receptom i nailazila na recepte tipa: “ …i onda dodate malo brašna, toliko da zamesite meko testo“!!!

h pizza2

 

Kao prvo, koliko je to „malo brašna“! 1kilogram ili 1 gram? A kao drugo, ne znam koliko „meko testo“. Uvek me ovakvi, nedorečeni, kao i neisprobani recepti iznerviraju.

 

Za dobro testo za Pizza-u vam treba: 250gr brašna ( meko brašno TIP 400, ja koristim Danubius, mada ima i nekih namenskih, baš za testo za Pizza). 1/8 litre mlake vode (a to vam je 125ml), 10 gr kvasca (može i 7gr suvog kvasca) 1/2 kafene kašičice soli i 1 supena kašika maslinovog ulja.

Od ovih sastojaka dobićete dosta tvrdo testo, koje se ne lepi za ruke (baš je fino za mešenje) , a pica bude veličine velikog pleha (ako volite debelo testo onda ga manje razvaljajte i stavite u manji pleh).

Može se odmah peći, ali je bolje da više puta naraste. Na taj način testo, zbog glutena, postaje gumenastije. Ovo testo treba držati na toplom (nikako u hladnom, jer kvasac neće da raste“kad mu je hladno“).

Pleh treba namazati uljem i staviti u rernu da se ugreje (ovo ne mora, ali je dobro da se testo stavi u vruć pleh). Rerna se zagreje na najjače (250°C) i kada je bukvalno vrela, ubacuje se Pizza da se peče. Dovoljno je 15 minuta.

U suštini Pizza se peče na zagrejanoj kamenoj ploči, ali malo ko od mas, običnih mama, ima kamenu ploču u kući/stanu.

Nadev za pizza-u, budite kreativni. Reći ću samo da sir ne treba staviti odmah, onda se potpuno istopi. Sir može da se stavi na kraju i samo u isključenu rernu ubaci Pizza, na kratko, mada ne mora se uopšte vraćati u rernu, sir će se svakako otopiti. Crni luk je odličan na Pizza-i, kao i slanina, kobacice, masline i svašta nešto. Kečap – po želji!

Pogledajte i ovo: Male tajne velikih kuvarica – testo ukiselo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *