By   28. aprila 2016.

Da li su praline umetnost? Ako mene pitate jesu! Od onih najjednostavnijih, pa do onih sa mrvicom zlata, praline su poslastica u kojoj se ogleda veština i kreativnost onoga ko ih pravi.

Praline1

Ja još uvek pravim one najjednostavnije sa jeftinim modlama i našom, domaćim čokoladom za kuvanje. Još se nije desilo da bacim ni jednu pralinu, a nije se desilo ni da „prežive“ do sutra …. sve ih odmah pojedemo!

 

Modle – možete ih kupiti i u kineskim prodavnicama, za male pare. Silikonske, jednostavne za korištenje.

Čokolada – ja koristim Menaž.

Punjenje – pustite mašti na volju.

 

Najjednostavnije praline

Oko 200 gr crne čokolade za kuvanje otopite sa malo ( oko 3-4 kašike) ulja na pari.

Četkicom namažete modle i stavite u zamrzivač.

* ja radim sa tri modle i to mi je odlična mera – i za količinu rastopljene čokolade i za vreme ( dok jednu mažem druga se hladi tj. steže)

toPotrebna su ovakva bar dva sloja, a poželjno je tri. To znači da kada se ohladi jedan sloj četkicom nanosim drugi, pa ponovo ide u zamrzivač, a kada se stvrdne premažem i trećim slojem i stavim u zamrzivač.

Kada se stegne čokolada treba pralinu napuniti. Punjenje može biti eurokrem ( ja koristim beli deo eurokrema i budu fantastične), može biti najobičnija žele bombona isečena na sitne komadiće, može biti neki vaš krem, višnja iz tegle, jagoda iz slatkog ili nešto po vašoj želji. Kada se pralina napuni treba je i sa donje strane čokoladirati. Najbolje je da kašičicom prelijete kalup pa nekim ravnim (npr. nož i to ona strana koja ne seče) ukloniti višak čokolade sa kalupa. Ohladiti u zamrzivaču i sladiti se!

Ima i težih varijanti, ali ovom prilikom samo o vim slatkim i lakim!

I, da ne bude zabune, ova druga fotografija su moje praline. Prvu fotografiju sam preuzela sa neta 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *