By   16. februara 2016.

4Moje dete ne voli da pere zube. Rano su mu izrasli svi zubi, a pranje zuba smo počeli čim se prvi zabeleo. U početku je voleo da glođe onu, nazovimo, četkicu, ali vrlo brzo mu je dosadila. Shvatila sam sve što je novo to je i interesantno, to se prihvata.

Uvek u rezervi imam četkicu i pastu za zube. Tri dana pere jednom četkicom, onda mu više nije interesantna, pa mu ponudim drugu – sada je ova četkica „nova“, samim tim i interesantna! U ponudi su i dve paste za zube različitog ukusa i sličica.

 

Sreća je da u prodavnicama ima da se kupi dosta različitih četkica, sa sličicama crtanih junaka, a i pasti za uzrast od 0 godina tj. za bebe. Uvek kada nađem nešto što bi mu bilo interesantno, kupim (da se nađe).

Ovako nešto nisam videla, ali je zaista korisno 3

Od rođenja sam ga vodila u kupatilo da gleda kako ja perem zube. Sad peremo zajedno. Voli da sam pere zube ( nema šanse da mu ja pomognem). Kako su zubi oprani? Ne znam! Mislim da je bitno da stvorimo naviku da se zubi peru svaki dan. Nisam nikada navaljivala da mora svaki dan da pere. Uvek ga pitam – da ali hoće, a tek ako neće počnem da ga uveravam da treba da pere zube. Onda se setimmo da i Pepa pere zube, da i Maša pere zube, da i uja pere zube i redom, dok ne pristane.  Bilo je momenata kada su mu rasli zubi i tada nije hteo da pere zube jer su mu bile upaljene desni. Sad, kada ima sve zube, trudim se da pere svaki dan, ali ako je umoran ili neraspoložen, pranje pomerimo za neko „lepše raspoloženje“. 5

Kod zubara još uvek nismo išli. Možda je to moj propust, ali… Jednom je bukvalno uleteo u stomatološku ordinaciju i zubarka me je „postrojila“. Počela sam da se pravdam, a onda sam je (u sebi) oterala u ONU stvar, okrenula se i otišla. Junior je od malena povraćao kada nije po njegovom. Jednom sam pokušala da mu vidim zub ( da se pohvalim kako mi dete ima zub) i on je povratio. Kasnije kad god bih pokušala da stavim prst i da proverim da li je iznikao još koji zub, on bi me ujeo. Ni danas neće da pokazuje zube, stvarno ne znam zašto. Iz svega toga, smatram, da bi posta stomatologu bila za oboje maltretiranje ( možda grešim). Svakao mu neće moći popravljati, i da mu je zub pokvaren, jer on neće da zine. Kad bude vreme, a to ćemo se dogovoriti Junior i ja, otićićemo da se upoznamo sa nekom dobrom, smirenom i pažljivom teta-zubarkom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *