By   6. novembra 2017.

Nedavno sam pročitala jedan hvaljeni tekst i moram priznati da nisam shvatila poentu. Priča je o problemu da li dete kada mu se pripiški na sred ulice pustiti da piški ili ga zamoliti da se strpi i potražiti kafić ili neki lokal. Opet napominjem nisam shvatila šta je pisac hteo da kaže tekstom, ali sam zahvalna jer me je taj tekst naveo na razmišljanje.

Prvo ću opisati kako mi to radimo. Da, mi smo od onih koji ne trepe, nego skinu gaće i piške na sred ulice. Pre nego krenemo u šetnju ili bilo gde pitam Juniora da li mu se piški, ali ipak se desi da mu se pripiški i na sred ulice. Jako mi je bitno da ne trpi i ta misao mi je preovladala, nad onom da li je sramota ili nešto slično. Potražim drvo, izvinite drago drveće, ali, sila Boga ne moli. Do sada nam se nije desilo da piškimo baš na asfaltu ili pešačkoj stazi, ali ako mogu životinje da piške po travi i da zapišavaju drveće, zašto je problem da moje dete uradi to isto?

Posle gorepomenutog teksta sam počela da razmišljam kako to vide drugi ljudi. Opet krećem od sebe – kako sam ja ranije, kad nisam imala dete, videla situaciju da dete piški na sred ulice. Ovako: da li je važnije šta ko misli ili da dete trpi da mu se piški? U svakom slučaju nije mi puno stalo do tuđeg mišljenja, a stalo mi je do svakog deteta, tako da još jedan glas ZA poprskati ulicu. Potpuno se slažem da treba potražiti zgodno mesto ili lokal tj toalet, ali po nekad to nije moguće. Daleko od toga da sam za golotinju na ulici, za bacanje smeća i prljanje ulice, ali ovde se radi o potpuno drugoj stvari – detetu se pripiškilo i vi ne znate šta ćete. Ovde se radi o problemu i o rešavanju problema. Naravno da nije lepo piškiti na ulici, ali šta ako nemate druge šanse. Pa i da sam u autobusu sa detetom kojem se piški da bih zaustavila autobus pre nego bi molila dete da trpi.

Pokušajte samo probno da uđete u lokal i zamolite da piškite u njihovom toaletu – ne verujem da ćete proći bar bez mrkog pogleda. Ako sednete i ostavite koju paricu kod njih u lokalu to je nešto drugo, a da samo piškite to neće moći tako lako, pa makar samo da dete piški.

Zato nemojte gledati mrko i sa mržnjom mame koje puste svoju decu da piške na sred ulice, ipak je zdravlje deteta na prvom mestu. Što se tiče velike nužde, o tom drugom prilikom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *