By   27. januara 2016.

Zbog alergijskih reakcija treba izbegavati sledeće namirnice:

  • svez paradajzh3
  • jagodicasto voce (jagoda, malina, kupina)
  • citrusno voce (narandza, limun, kivi, mandarina, grejp)
  • kostunjavo voce (orah, lesnik, badem)
  • slatkiše
  • med
  • psenica
  • riba, skoljke
  • belance jajeta
  • kravlje mleko

Namirnice uvoditi jednu po jednu i tek kada ste utvrdili da beba nije imala reakciju na hranu možete uvesti drugu namirnicu (to je uglavnom posle tri dana). Ako beba odbija neku od namirnica, napravite pauzu pa posle par dana ponovo bebi ponudite tu namirnicu. Nove namirnice je najbolje dati pre podne, za slučaj da se javi bilo kakava neželjena reakcija.

Dojenje je bebi potrebno dok ne napuni godinu dana. Veliki broj mama nastavlja sa dojenjem i kasnije. Sve do osmog meseca dojenje je osnovna hrana bebi, a „čvrsta hrana“ je samo dodatna tačnije beba se na „čvrstu hranu“ samo navikava.

Postepeno povećavati količinu „čvrste hrane“, mada će tempo diktirati sama beba.

Namirnice ( i voće i povrće) se moraju termički obraditi. Ovo ne znači da se sve mora kuvati kao kompot, šećeri se u npr. jabuci „bolje“ očuvaju ako je ispečete u rerni.

Do šestog meseca uvela sam sledeće namirnice: jabuka, banana, kruška, šljiva (suva), šargarepa, krompir, bundeva, tikvica, pirinač, kukuruz šećerac i proso.

Kada je beba napunila pola godine počeli smo sa „ozbiljnom“ hranom i samo dva podoja – jutarnji i večernji. Posle jutarnjeg podoja davala sam bebi doručak – uglavnom je to bila neka žitarica sa voćem (kuvanim). U podne je bio ručak – povrće. U 15h voćna užina i u 18h večera – žitarice.

Od šestog do osmog meseca sam uvela: ovas, amarant, pavlaka i razblaženo kravlje mleko, piletina, teletina, 1/4 žumanceta, keks (plazma i petit), breskva, višnja, kajsija, brokoli, karfiol, spanać.

Posle toga sam uvodila: grašak, keleraba, praziluk, cvekla, trešnje, lubenica, dinja, borovnica, grožđe, mladi sir, pšenični griz, ćuretina, pileća džigerica.

Sa dojenjem smo prekinuli par dana pre prvog rođendana, a kako nije hteo da prihvati adaptirano mleko, bila sam prinuđena da mu dajem kravlje. S obzirom da živim u gradu moja beba odrasta uz mleko iz tetrapaka. Na odvajanje od dojenja sam se odlučila kada mi je bukvalno oteo pogačicu sa čvarcima i „slatko“ je žvakao.

Nikakvih alergijskih reakcija na hranu nije imao, sem kada se najeo pohovanih bukovača i povremeno od spanaća. Kada već spominjem spanać – da ne bih spanać pravila sa mlekom (klasična priprema spanaća u obliki variva) ja spanać poparim, isečem i dodam kuvanom krompiru.

h2 beba

Bebi nisam solila hranu do prvog rođendana. Posle prvog rođendana počo je da jede sa nama (odraslima), ali sam manje solila hranu. „Žute“ začine ne koristimo i nisu preporučljivi za decu. I ako sam znala da ne bih trebala, košunjavo voće sam mu dala vrlo rano, jer je i torta za prvi rođendan imala u sebi lešnike.

Ako bebi dajete borovnice očekujte tamnu stolicu. Ako beba „kaki klikere“ posavetujte se sa lekarom, jer postoji mogućnost da je gladna. Ne silim dete da jede, ali pratim kada je i šta pojeo. Ako nema apetit treba proveriti gvožđe u krvi.

Posmatrajte vašu bebu, naučite šta voli, a šta ne. Jedite sa njom ukusne „bebeće“ obroke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *