By   27. januara 2016.

Kada i kako započeti sa „čvrstom“ hranom kod beba? Koliko ljudi, toliko rešenja.

Tragajući po internetu nailazila sam na razne „metode“ i savete. Moram da priznam da sam mnoge stvari i savete prihvatila i isprobala. Vodilja i najbolji savetnik mi je, ipak, bila doktorica (pedijatar).

Na netu se mogu naći saveti koji su potpuno kontradiktorni, a nameću se kao vrlo „inteligentni“. U ovom tekstu nćete naći kada se uvodi koja namirnica, toga ima u tekstovima na drugim sajtovima, ovde vam pišem o mom iskustvu i greškama.

Sve vreme sam pisala dnevnik. Šta je jeo, kad je jeo, koliko je pojeo, koliko je povratio, kada i kako je kakio. Verovatno bih ga i pitala da li mu se sviđa, ali znala sam da odgovor neću dobiti. Kada je doktorica videla moj dnevnik, rekla mi je da ga odmah bacim.

Neću vam reći da bacate dnevnike, niti vam se podsmevati što se tako čvrsto držite nekih saveta, jer znam da je svakoj mami stalo da beba bude zdrava i dobro nahranjena. Samo ću vam napisati u kojim sam momentima ja bila „previše kruta“. Dete treba opušteno podizati. Neke sitne greške neće doneti do bolesti deteta ili nečeg goreg.

h4

Prvu hranu uvela sam kada je bebiša napunio četiri meseca (tačnije četiri meseca i tri dana). Po nekad sam „bolesno precizna“. Da počnem sa „čvrstom hranom“ mi je savetovala doktorica. Većina tekstova na netu savetovaće da beba dok ne napuni šest meseci ne jede ništa sem majčinog ili adaptiranog mleka.

Deo iz dnevnika:

„oko 15h – 2-3 kašičice pasiranog pirinča, pomešanog sa mojom mlekom

– nije oduševljen

– posle pirinča sam mu dala 3 kašičice vode

– malo je povratio ( bljucnuo) kenkao, podrignuo i zaspao …“

Sad mi je smešno sve to, ali tada, tada sam bila prestravljena.

Namirnice sam uvodila jednu po jednu u razmaku od najmanje tri dana. Dete sam više puta dnevno zagledala, kao da očekujem da mu se stvarno nešto desi.

Negde sam čitala da je najbolje prvo uvesti povrće, pa onda voće. S obzirom da jako volim slatko, nadala sam se da ću , ako prvo uvedem povrće, kod deteta stvoriti naviku da jede povrće. Nisam to uspela. Dete jede ono što vidi da jede roditelj.

Što se žitarica tiče bitno je da se ne uvode žitarice koje sadrže gluten. Pirinač se uglavnom uvodi prvi. Od povrća prvo sam dala šargarepu, koju i dan danas obožava. Zatim krompir, bundevu, tikvice, brokoli, karfiol, spanać, grašak, keleraba pa redom. Od voća prvo sam davala jabuku i bananu, posle toga krušku i šljivu. Ovde je bitno i kada je dete rođeno jer ako je rođeno u proleće, sa „čvrstom hranom“ će se sustresti tek na jesen i propustiće sve „čari“ prolećne pijace.

Najtopliji savet mama je da se dobro organizuju pa ako njihova beba treba da počne sa „pravim“ obrocima u vreme kada nema svežih namirnica na pijaci ili prodavnici , sve lepo pripremi u zamrzivač – ja ovo nisam uradila.

Sledeća, moja zabluda, je pravljenje tabele ishrane. Krompir i šargarepa se ne jedu zajedno jer stežu stolicu, ako uz to u istom danu detetu dajete i pirinač, „ugasili ste“. Možda sam se previše plašila „zatvora“ kod bebe pa sam napravila tabelu:

tablica_ishrane 2

h 1 beba

Ne kažem da je to pogrešno, ali sada kad se setim toga pomislim: gubljenje vremena, bolje da sam spavala, jer mi je sna nedostajalo. Kada beba ne kaki dva dana davala sam sok od šljive i tako rešavala problem. Amarant – žitarica je takođe dobra kada beba ima

zatvor. Kod nekih beba za zatvor je dobra i banana, to kod nasm nije „palilo“.

Jednog dana sam nama, odraslim ukućanima, pravila pohovane bukovače. Bebac kad je video, oduševio se. Zgrabio je jedno parče i u slast ga pojeo. Znala sam da je rano za bukovače, ali do tada ga nisam videla da tako „slatko“ jede, pa sam mu dopustila da uzme još koje parče. Baš se najeo, ali i osuo oko usta. Kajala sam se! Zašto sam mu dala bukovače? Zašto sam ovo, zašto sam ono? Sem osipa oko usta ništa drugo se nije desilo. Kasnije mu ni bukovače ni šampinjoni nisu bili interesantni.

Najbolje od svega je što sam shvatila da je „bebeća“ hrana odlična, i ako ne posoljena i ne zaslađena, ona je vrlo ukusna.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *