By   1. marta 2016.

Pred porođaj sam, kao i veliki broj trudnica pohađala časove za trudnice. Na tim časovima se učilo, družilo, pričalo i prepričavalo. Jedno od bitnih pitanja je bilo i pitanje – da li nam treba pumpica za izmuzavanje? Oko skupljih stvari, a pumpica za izmuzavanje i jeste jedna od skupljih stvarčica za bebu, se uvek malo više debatuje, pa su se mogla čuti razna mišljenja i iskustva drugarica i poznanica. Po malo uplašena rešila sam da je kupim!

pumpica

 

Iskustvo moje drugarice : nije se odvajala od ove pumpice. Pošto je imala problema sa dojenjem za svaki podoj se izmuzavala pa svoje mleko sipala u bočicu i davala bebi. U neku ruku je to bio dupli posao. Dok bi oprala i sterilisala aparaturu za dojenje, već je morala ponovo da se izmuzava i da hrani bebu. Prvi meseci za nju su bili pakao. Pošto je njena beba porasla pozajmila mi je pumpicu za dojenje. Naučila sam da je koristim i perem. Spremila sam je i čekala. Naučila sam i kako ću se izmuzavati. Spremila sam i bočice za čuvanje mleka u zamrzivaču. Sve je bilo spremno, samo još da se beba rodi.

Posle porođaja sam imala malo problema oko dojenja, ali sam bila presrećna što imam dovoljno mleka. Retko sam se izmuzavala, jer nisam imala vremena za to. Pumpicu za izmuzavanje nisam ni jednom upotrebila!

Čuvanje mleka

Nekoliko bočica sam izmuzla, ali ručno i ostavila u zamrzivač. Na svaku bočicu sam pisala datum i vreme kada su napunjene i ostavljene u zamrzivač. U zamrzivaču sam bočice tako ređala da kada ih budem upotrebljavala najbliža vratima bude i najstarijeg datuma. Posle nekog vremena sam izvadila prvu, da je iskoristim i bacila sam je. Naravno, kao i sve što dajem detetu da jede, tako sam probala i to mleko, bilo je odvratno! Ako se meni ne sviđa ukus, ne verujem ni da će se sviđati bebi. Moguće je da se meni nije svidelo ovo mleko iz zamrzivača jer ne volim ni ručak koji je skuvan pa zamrznut ( toga sam se najela kao student). Mleko nije bilo pokvareno, ali mi je imalo miris zamrzivača i rešila sam da ga bacim.

Izmuzavanje ili ne?

U početku sam se plašila da ako se ne budem izmuzavala da će mi vremenom „presušiti“ mleko. Kako nisam imala vremena za izmuzavanje nisam se ni izmuzavala – nije bilo ni potrebe. Priroda je sve podesila. Mama koja doji ima dovoljno mleka i bez izmuzavanja. Nikakva pomoćna sredstva, neprirodne tehnike ili posebni napitci mi nisu trebali! Kada se „prepuni“, mleko bi samo curilo iz dojki. Mislim da se priroda pobrinula za sve i da nisu potrebna izmuzavanja i dodatna sredsva i metode. Problem je jedino Mastitis, ali je mene, hvala Bogu, obišao.

Kada sam prestala sa dojenjem, na moje veliko iznenađenje dojke su se napunile mlekom i počele da me bole. Stavila sam listove kupusa i sve se sredilo u roku od 24 sata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *