By   29. februara 2016.

I tako, po milijarditi put se upecam na tekst o temi koja me upravo muči. Dvogodišnjaci, sunce li vam vaše. Svaka druga mama ima isti problem – dete neće da jede. Da li ga terati ili ga pustiti da ogladni? Ni u ovom tekstu (koji sam pročitala) nisam našla rešenje, samo je iznet problem! Šta stvarno raditi kada dete odbija da jede!?

Sve dok napreduje, ne treba se brinuti. Ali, ako vidite (okom laika) da dete ne napreduje, mislim da ste već zakasnili! Jednom, kada sam mislila da mi Junior ne jede dovoljno, pitala sam pedijatra i ona mi je ovako odgovorila – kada dete kaki „klikere“ onda je gladno. Ako je gladno, a ne jede onda je moguće da je malokrvno! U suštini bio je malo bolestan pa zato nije jeo, ali za svaki slučaj ja sam se posavetovala sa pedijatrom! Bolje da mi se smeju što sam paničarka, nego da mi kažu da sam zakasnila.

Što bi naše babe rekle: da je gladan jeo bi! Junior ide u vrtić i svaki dan mi vaspitačica na pitanje „da li je jeo?“ odgovori „jeste, lepo je jeo!“. Da li ona može da isprati njih dvadeset i šestoro? Kada je kod kuće, neće da jede. Ili ne znam da kuvam ili mu njegov otac i ja nismo najbolje društvo. Mada, jednom mi je rekao da voli da jede meso kada ga skuva vaspitačica Mila!!!

rucak2

Kako da pitam ženu (vaspitačicu) da mi vikendom kuva?!?! Iz pristojnosti, tražiću samo recept…

Shvatila sam da su grickalice „smrt“ za „ozbiljan obrok“. Ako slučajno pojede nešto što nije planirano, ceo naredni obrok je neuspeli pokušaj. Slatkiši – samo posle obroka ( em će ih pojesti manje, em će pojesti obrok). Jedino nikako da shvatim zašto traži vodu i uz skoro svaki zalogaj popije i gutljaj vode? To me užasno nervira, ali se pravim da je OK. Vodu mu otmem tek kada se zagrcne ili je prospe, onda imam razlog da mu je ne dam.

Stalno mi u glavi zvoni stav moje drugarice, koja ako dete neće da jede ponuđeno ne da mu ništa drugo. Uvek, kada uspem da mu ne dam NEŠTO DRUGO, kasnije pojede to ponuđeno (mada jelo se ohladi, pa jede hladno). Čula sam da deca vole hladnu hranu, ali se meni lično to ne dopada.

Ni jedno dete nije umrlo od gladi jer nije htelo da jede, tako ni Junior neće. Malo se mazi i odbija, tražeći granicu. Nema grickanja i nema popuštanja. Zadržaću ovaj čvrst stav, do narednog obroka…

Nova pravila:

  1. nema grickalica
  2. slatkiši samo posle ručka – UMERENO
  3. ako odbije da jede isto to mu poslužiti za 15-20 minuta
  4. uvek u isto vreme i na istom mestu poslužiti obrok
  5. izbegavati hranjenje ispred TV-a ili računara
  6. više puta pročitati i ponoviti ova pravila, pa ih primeniti bez odstupanja
  7. bez sekiracije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *