By   20. februara 2016.

Pismo čitateljke – Mama Jelena

Moja ćerkica od 2,5 godine nije volela da pere zube. I suprug i ja redovno peremo zube i to pred njom. Kada sam primetila da ona odbija da opere zube, uveli smo zajedničko pranje zuba. Svo troje odemo u kupatilo i peremo zube. Nije pomoglo, dva dana je prala zube i opet je počela da odbija. Druge mame su mi savetovale da joj na silu operem zube. Pokušavala sam na silu da joj operem zube, gurala sam joj četkicu u usta, trljala, ali više sam je mučila , nego što sam joj oprala zube. Plašila sam se da je ne povredim. Rešila sam da ignorišem pranje zuba, ali sam stalno o tome pričala. Nije imalo efekta. Onda sam počela da je kažnjavam. Svakog dana kada ne opere zube uzimala sam joj igračke i sklanjala. Krenula sam od omiljene pa redom. Nije pomoglo. Izluđivala me je.pranje zuba

Ponudila sam joj četkicu sa likom princeze. Dva puta joj je bilo interesantno i to je bilo to. Onda sam kupila četkicu sa sličicom Pepe praseta. I ova četkica je bila interesantna samo par dana. Da, kupila sam i onu svetleću četkicu, ali ona joj je više služila kao igračka, nego kao četkica za zube. Onda sam kupila sve moguće paste za zube za decu. Svaka pasta je bila interesantna najviše tri dana.

Svim lutkama i medama smo prali zube. Svi su hteli sem moje ćerke. Onda sam pronašla epizode crtaća koje voli u kojima glavni likovi peru zube. Pričale smo o tome i dogovorile se da peremo zube, ali ni to nije bilo od velike pomoći.

Potpuno sam izgubila nadu da će moje dete prihvatiti pranje zuba. Pretpostavila sam da nisam na vreme počela sa pranjem. Teško smo podneli nicanje zubića, pa nisam htela da je dodatno maltretiram. Sa pranjem zuba sam počela tek oko prvog rođendana i izgleda je to bilo kasno.

Odvela sam je kod stomatologa. U čekaonici mi je jedna mama rekla da je na mobilni telefon skinula aplikaciju „Freško Zubić“ i da njen sinčić, od tada, bez problema pere zube.

Ne znam da li je iskusna zubarka uspela da uveri moju devojčicu da pere zube ili joj se sviđa ova aplikacija, ali od tada mi peremo zube svako veče.

U planu nam je uvođenje pranja zuba i ujutro.

 

Hvala Mama Jeleni na ovom tekstu.

Zaista ima dosta ideja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *