By   12. februara 2016.

Iznenadila sam se kada sam od vaspitačice dobila da nosim kući Juniorov „prvi ručni rad“ tj. karfiol napravljen od testa. Pitala sam da li je on, sa godinu i po dana, „sposoban“ da mesi testo. Vaspitačica mi je rekla da em je sposoban em je korisno deci tog uzrasta dati da mese tj. gnjave testo.

Junior obožava da mesi testo, sav je na mene!

keks 3

Da bih potvrdila vaspitačicine reči o „dobrobiti“ mešenja testa, pozvala sam moju drugaricu vaspitačicu: „Miro, daj detetu testo. Prirodan materijal, jeftin, nema toksičnih materija, ne može da se povredi, samo može da se najede testa i isprlja ti kuhinju. Igra testom je za kreativne. Pusti mašti na volju i mesite zajedno. Onda razvaljaj oklagijom i daj detetu modle, da pravi keks! Uživaćete! Deci je važan sam proces stvaranja, nije bitno šta ćete dovbiti. Testo je najbolje za razvoj fine motorike. “

Primetila sam da čim čuje da nešto radim u kuhinji dođe da me „obiđe“ i čim ostavim testo on ga bocne ili štipne, ali nisam imala pojama da je to tako „dobra igračka“. Kad već mesimo, da nešto i umesimo. Nađem jedan recept za keks, pa ćemo iskoristiti i mešenje i oklagiju i modle.

keks2

Recept za keks: 360gr brašna, 240gr šećera, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, 1 jaje, 100gr putera, 174 čaše nekog soka, može malo seckanih oraha, badema, lešnika, suvog grožđa, suvih smokava – po želji.

* Sve se pomeša i umesi testo. Puter sam rastopila i dodala smemi. Peći na 250°C dok ne porumeni (ako ga duže pečete postaće jako tvrd). Testo treba da bude debljine oko 1cm i dovoljno je oko 10min na jakoj vatri. Dosta zavisi od same rerne.

Podelim testo na „ravne časti“ i moj sin i ja započnemo mešenje. Sve je bilo dobro dok nije počeo da jede testo! Tu je bio kraj prvoj fazi. Onda samo razvaljali testo oklagijom ( obožava oklagiju) i modlama vadili keks. I ovde je bilo problema, pošto čim iz modle ispadne keks Junior ga doradi – zgnječi, pa iz početka.

Jedva sam ga odvojila od testa, na kraju sam brzinski napravila loptice i stavila ih u rernu da se peku (čim vidi neki oblik, on ga zgenjči, da bi ga ponovo mesio).

Keks je bio odličan.

Sledeći put sam njemu i mom bratu dala fondan, da se zabave, dok ja pravim tortu. Fondan mu se još više svideo, naročito što je sladak.

Odlična zabava za predškolce!

keks 4

Ovako to Junior radi:

1 2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *