By   24. marta 2016.

Nekada se temperatura merila staklenim toplomerom sa živom. Uvek mi je bilo interesantno kada ga mama trese (da živa spadne), da bi mogla da mi izmeri temperaturu. Nije dozvoljavala da ga diram, ali sam ga se jednom dokopala i slučajno ga ispustila iza kreveta. Morali smo sve da pomeramo kako bi pokupili živu. Još dugo je toplomer za mene bio zabranjena igračka. Srećna sam što se više ne proizvodi i što Junioru temperaturu merim digitalnim toplomerom.

toplomeri

Ne izmišljamo puno, kupili smo najobičniji digitalni toplomer, koji sam dok je Junior bio beba koristila rektalno, a sada kada je porastao stavljam mu ga ispod miške. Ranije nije hteo da meri temperaturu pa smo malo na silu držali toplomer ispod miške i čekali da „zasvira“, a sada više nema tih problem. Moj prijatelj je imao problema sa merenjem temperature deteta pa je kupio laserski toplomer. Sa ovim, skupim, toplomerom se može izmeriti temperatura, a da se dete ni ne dodirne. Interesantna stvarčica, ali se Junior privikao na ovaj obični, digitalni, te neću bacati novac na laserski. Videla sam i one za merenje temperature u ušnoj školjci. Ne znam koliko je sve to precizno, ali mi se taj toplomer za uvo, nije dopao. Imam i onu malu tračicu, što se prisloni na čelo, ali sumnjam u tačnost takvog merenja. Možda samo ne znam da koristim takav toplomer. Temperatura se određuje po boji prvaougaonika, a meni se uvek čini da je viša temperatura od broja obojenih pravougaonika.

temp traqVrhunac mi je Temp traq ( mada ih ima i pod drugim nazivima)! Detetu se zalepi „flaster“ spod pazuha i skine se aplikacija za pametni telefon. 24 sata roditelj može da prati variranje temperature deteta. Dete uopšte ne mora da zna da mu se sve vreme meri temperatura. Temperatura se meri i dok dete spava i dok jede i dok se igra. Postoji mogućnost uključivanja alarma, ako temperatura pređe određenu visinu. Stvarno je ova tehnika čudo. Prvo sam videla flaster u obliku mede, koji se prilepi za dete. To mi je bilo vrlo interesantno, jer nema „cimanja“, a u svakom momentu može da se očita temperatura deteta, ali ovaj flaster koji je povezan sa maminim telefonom mi je potpuni hit. Jeste da me to malo podseća na „suvišnu kontrolu“ i plaši me da ćemo uskoro ugrađivati čipove u decu i pratiti svaki njihov pokret, što nikako ne želim, ali ovo za temperaturu mi je zaista potrebna stvar. Ovakav flaster košta oko 25 dolara. Kada je dete bolesno i ne želi da meri temperaturu ili kada postoji neki veći problem, ovo je stvarno nezamenljiva stvarčica!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *