By   17. februara 2016.

Uređenje sobe za bebu je za roditelje slatka muka. Toliko je lepih, gotovih soba, toliko boja i proizvođača, da se roditelji često „izgube“ u moru ponuda. Često je novac „kamen spoticanja“, a često se i mladi roditelji „zalete“ i daju više nego što je potrbno za „lepu, a skupu“ dečiju sobu.

Sve i da imam posebnu sobu, Junior bi još neko vreme spavao sa nama u krevetu. Prvo je spavao u krevetcu, ali se budio noću, plakao, tražio da ga uzmem …. na kraju sam rešila da spava sa nama i od tada se, koliko-toliko, naspavam. Znam mame, koje su uspele, i pre prvog rođendana dete odvojile u zasebnu sobu, svaka čast, bar su se naspavale. Znam i bebe koje spavaju po celu noć, ali ja nisam te sreće. Da se vratimo na sobu.

beba soba devojcicaKada je detetu potrebna soba? Novorođenče, koliko znam, vidi samo 20-30 cm od svog nosića. Za početak mu nije potrebno ništa šareno i detinjasto. Ali ne treba se opustiti i detetu ne srediti sobu. Ima roditelja koji dok još ne znaju pol deteta srede sobu pa onda muku muče sa bojama, univerzalna boja – žuta!!! Đe me nađe!?

Sa kupovinom dečije sobe ne treba žuriti. Prvo je bitno kog je pola dete, mada, ako niste zaljubljenik pink roze, sve su boje i ženske i muške i lepe i ružne. Treba napraviti plan: kada ćete dete odvojiti i za koliko vremena (godina) planirate da mu menjate sobu. Dešava se da dete krene u srednju školu, a još ima na ormaru ručke u obliku mede! Šta da se radi, mama i tata nisu imali love da promene nameštaj!

soba beba 2Od veličine sobe će zavisiti raspored, ali ima nekoliko „predmeta“ koje soba za bebu treba da ima. Krevet – po mogućnosti veći, jer će beba vrlo brzo da poraste. Krevet mora imati stranice – po mogućnosti montažno-demontažne, jer ćete ih u jednom momentu skinuti. Ormar za stvari – što veći to bolji, sa dosta pregrada i fioka. Kada je beba mala , garderoba je mala, pa zauzima malo mesta, ali vremenom dete raste, pa „raste“ i garderoba. Imaćete da stavite i jorgan i ćebe i staru garederobu i dosta drugih stvari. Polica za igračke – odlične su fioke, mada i otvorene police da dete može samo da uzima i vraća igračke. Pisaći sto – nije neophodan za početak, ali sam primetila da Junior voli kada ima sto i stolicu odgovarajuće veličine. Fotelja za mamu – nije neophodna, ali je tako poželjna. Mesto gde će mama moći da sedne i odmori, ali i da doji bebu, pa i da je mazi. Sto za prepovijanje bebe je zaista potreban, ali nije neophodan, kao i ormar koji u sebi sadrži kadicu i pregrade za kozmetiku – ovakve „skalamerije“ se brzo „prerastu“, pa nije neophodno na njih „bacati novac“.

baldahinBaldahin – lepo, ali nepotrebno. Ne živimo u područjima gde se ne može disati od komaraca i muva (ili nekih trećih insekata). Baldahin je idealan za skupljanje prašine, to je moje mišljenje, ne mora da je tačno. Ja sam od onih ljudi koji vole minimalizam i drže se one dobre, stare izreke „Manje je više“ – Ludwig Mies van der Rohe.

 

O bezbednosti neću pisati jer to je tema za sebe i na bezbednost (oštre ivice, stabilnost, materijale…) se mora obratiti posebna pažnja!

 

Boje i šare za dečiju sobu! Primetila sam da je Junior još jako mali obraćao pažnju na crvene predmete. Sve što je crveno bilo mu je interesantno. Crvena soba za spavanje i nije pravo rešenje jer crvena razdražuje, širi krvne sudove, čak može biti agresivna. Crvena je boja akcije, a u spavaćoj sobi treba da se spava i da se beba smiri. Plava je smirujuća, ali hladna. Nije da naginjem braon boji ( jer je braon moj favorit za sve, od garderobe do enterijera), ali u kombinaciji sa nekom drugom bojom, braon je zaista poželjna. Na kraju krajeva i mede su u glavnom čokoladne boje. U svakom slučaju za prvu dečiju sobu treba izabrati pastelne boje.

Što se tiše „šara“, bebe vole šareno. Primetila sam da Junior obožava OČI. Sve što ima oči ga privlači. Što veće oči to je njegovo interesovanje veće. Crtani likovi, sa velikim očima, će bebi praviti društvo u sobi. Junior povremeno priča sa likovima nacrtanim na posteljini!

Belo u kući – idealna podloga za žvrljanje i prljanje. Jedna moja prijateljica je pred sam porođaj kupila beli nameštaj, zaista predivno! Za godinu dana nameštaj više nije ličio na sebe! Deca kada počnu da puze i hodaju, a uz to i jedu, počnu jako da prljaju. Mislila sam za mnoge mame da su aljkave, ali sad i ja spadam u tu grupu aljkavih mama, jer ne mogu da postignem da sve operem i obrišem, koliko Junior uspe da isprlja. Nameštaj treba da bude lak za održavanje. Materjali treba da budu prirodni, a osvetljenje sobe adekvatno. Dečija soba mora da bude osunčana i dobro provetrtena.

beba soba devojcica 2

 

Za kraj – ne mora baš sve biti novo, nešto možete i sami napraviti, nešto naslediti …. dečija soba treba da bude čista, to je najvažnije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *