By   25. oktobra 2017.

Sigurna sam da smo svi čuli za epidemiju malih boginja i da smo se svi naježili od te informacije. Nekoliko mama me je pitalo šta mislim o vakcinaciji i zaista nisam imala jasan odgovor na to pitanje – nisam želela da preuzmen odgovornost, jer kod nas i ako je obavezno vakcinisanje, postoje „krivine“ pa može da se izbegne.

Javno ću reći moj odgovor po pitanju vakcinacije dece: Moje dete je uredno vakcinisano i stvarno mislim da sam dobro uradila. Verujem pedijatru i neću uopšte da zalazim ni u njenu/njegovu stručnost ni u detalje zašto, kako…. pitala sam šta misli o vakcinaciji i pedijatar mi je odgovorila da misli da dete treba da se vakciniše. I ona je majka i njena decu su vakcinisana. Više pitanja nisam postavljala.

Evo celog teksta sa trudnocaizdravlje.rs – kalendar vakcinacije

U našoj zemlji postoji obavezna imunizacija (vakcinacija) dece, a mi smo Vam predočili i mogućnosti vakcinacije, vakcinama koje nisu obavezne, već se daju na preporuku lekara, uz dogovor roditelja sa izabranim pedijatrom.

Suština vakcinacije je razvijanje imuniteta (otpornosti) na teške zarazne bolesti, odnosno sprečavanje oboljevanja od istih.

Takođe je važno i da se pridržavate optimalnog termina za vakcinaciju (uzrast deteta), jer ćete tako na najbolji način zaštititi dete od teških infektivnih bolesti i obezbediti mu najbolje uslove da u punoj meri razvije svoj potencijal za rast i razvoj u zdravu odraslu osobu.

Kalendar obaveznih vakcina:

Na rodjenju
BCG (vakcina protiv tuberkuloze ) i HB (vakcina protiv hepatitisa B )

U drugom mesecu
Druga doza HB vakcine

U trećem mesecu
Prva doza DTP ( vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja ), IPV ( vakcina protiv dečije paralize ),i Hib ( vakcina protiv hemofiliusa influence tip B )

Sa navršena tri ipo meseca
Druga doza DTP, IPV i Hib

Do navršenih šest meseci
Treća doza HB, DTP, IPV i Hib

Od 12 do 15 meseci
MMR ( vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubele )

Od 17 do 24. meseca
Prva revakcinacija DTP, IPV i Hib

U sedmoj godini
Prva revakcinacija MMR i druga revakcinacija OPV ( vakcina protiv dečje parlize ) DT ( vakcina protiv difterije i tetanusa )

U 14. godini
Treća revakcinacija OPV i DT

Osim obaveznih vakcina, kod nas postoje i vakcine protiv sledećih bolesti.

Influence (gripa)

Vakcinu protiv sezonskog gripa mogu da prime deca starija od šest meseci.

Rotavirusni gastroenteritis

Rotavirus je čest uzročnik proliva (dijareje) i najčešće pogađa decu između šest meseci i pet godina. Uz dijareju se često javljaju i visoka temperatura, i povraćanje. Virus u dečji organizam ulazi fekooralno-fekalnim putem ili preko sekreta iz nosa i pljuvačke. Vakcinu protiv rota virusa preporučljivo je davati deci između šeste nedelje i šestog meseca života.

Hepatitisa A

Hepatitis A je oboljenje jetre koje se prenosi prljavim rukama. Optimalan uzrast za prvu dozu vakcine je period između navršene prve godine života i 23. meseca, dok se druga doza daje najranije šest meseci, a najkasnije 12 posle prve doze.
Vakcina se može dati i kasnije, ali svakako pre nego što dete krene u jaslice, vrtić ili školu.

Pneumokoka

Pneumokok je bakterija koja najčešće izaziva upalu srednjeg uha i sinusa, a u nekim slučajevima upalu pluća, meningitis (zapaljenje spoljašnjih omotača mozga) i sepsu. Vakcinacija protiv pneumokoka preporučuje se deci koja imaju česte upale uha i bronhitise. Broj doza vakcine koje će dete primiti zavisi od uzrasta u kome se započinje vakcinacija. Od 2018. godine vakcinacija protiv pneumokoka ulazi u kalendar obavezne imunizacije u našoj zemlji.

Varičele

Virus varičele izaziva ovčije boginje. Vakcinom se prevenira ova zarazna bolest. Ona se daje u dve doze, a najbolji period za vakcinaciju je kada dete napuni dve godine. Stepen zaštite vakcinom veoma je visok i dostiže 96 odsto. Vakcina se daje i nakon što je došlo do kontakta sa obolelim od ovčjih boginja, jer ona ublažava simptome bolesti ako do nje dođe.

Izvor: trudnocaizdravlje.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *