By   23. oktobra 2017.

Pre tačno dvanaest godina prvi put sam čula za Pet Tibetanaca. Pokušala sam da ih radim, ali mi „nisu legle“. Tada mi je više odgovaralo nešto dinamično, nešto od čega se preznojim – mladost ludost. Od nedavno sam rešila da pokušam još jednom i da ovih pet „jednostavnih“ vežbi radim ujutro.

Za Pet Tibetanaca vam treba oko 5, najviše 10 minuta. Stručnjaci kažu da ih je najbolje raditi ujutro „na prazan stomak“. Od kad ih radim mogu da potvrdim da mi prijaju. Pet Tibetanaca me razbudi, razdrma, izbalansira i mogu da započnem dan sveža i raspoložena.

Stručnjaci i praktičari Pet Tibetanaca kažu da ove vežbe podmlađuju celo telo. Zatežu telo, a rezultati se mogu videti već za mesec dana. Meni je bilo važno da vežbanje ne traje dugo i da nije naporno, jer posle dugogodišnje pauze ( a ne vežbam već poslednjih deset godina) treba mi nešto što će me lagano uvesti u rutinu jutarnjeg vežbanja.

Prvi Tibetanac
Stanite uspravno i raširite ruke (da budu paralelne sa podom). Dlanove okrenite prema podu. Okrećite se u smeru kazaljke na satu (kao da imate sat na glavi i neko odozgo gleda u taj sat i okreće vas u smeru kazaljki na satu – to znači na desnu stranu).
Jedan okret je jedno ponavljanje.

Drugi Tibetanac
Lezite na pod, ispružite se, ruke ispružite pored tela. Dlanove stavite na pod.

Udahnite na nos, lagano podižite noge, u isto vrijeme podižite i glavu sve dok noge ne dođu u uspravan položaj (pod devedeset stepeni sa telom i podom), a glava bradom ne dodirne grudi. Ne savijajte kolena i ne dižite telo sa poda. Dok vraćate noge i glavu na pod izdišite.

Treći Tibetanac
Kleknite na kolena, savijte stopala tako da je prednji deo tabana oslonjen na pod. Dlanove stavite na zadnji deo butine, odmah ispod zadnjice, a glavu savijte tako da brada dodiruje grudi.

Kolena razmaknite 40-tak centimetara, tako da vam bude udobno i da budete stabilni.

Udahnite kroz nos i lagalo savijajte gornji deo tela u struku prema natrag ( celo telo iz kolena ide ka nazad). Glavu zabacite unatrag koliko možete.

Istovremeno se oslanjajte dlanovima ispod stražnjice. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.

Četvrti Tibetanac
Sedite na pod s rukama pored tela i dlanovima oslonjenima na pod. Prsti na rukama su usmereni ka nogama, tačno pored tela. Glavu savite ka napred, brada je oslonjena na grudi.

Udahnite kroz nos i podižite trup prema gore. Pritom se noge savijaju u kolenima dok stopala dodiruju pod. Ruke ostaju u istom položaju.

Glavu zabacite unatrag koliko možete. Cilj je doći u položaj u kome je telo (trup i butine) paralelan sa podom, ruke i potkolenice su pod uglom od 90 ° u odnosu na trup i pod, a glava zabačena unatrag.

Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.

Peti Tibetanac
Legnite na stomak, stavite dlanove na pod pored ramena i rukama pridignite gornji deo tela.

Prednjim delom stopala se oslanjate na pod, a glavu zabacite unatrag ka leđima. Ruke i noge su razmaknute oko 60 cm jedna od druge.

Udahnite kroz nos i podignite zadnjicu, a glavu istovremeno savijajte i pogledajte pupak ( brada na grudi).

Ruke i noge moraju biti ispružene. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.

Tokom vežbe telo ne dodiruje pod, samo dlanovi i nožni prsti su na podu.

Broj ponavljanja

Prve nedelje broj ponavljanja je tri. Druge pet, treće sedam i sve tako dog ne stignete do dvadesetijednog ponavljanja. To znači da svake nedelje povećate broj ponavljanja za dva.

Između vežbi možete se odmatari. Vežbe se izvode polako i bez žurbe.

Ove vežbe se ne moraju raditi ujutro, možete ih raditi i uveče, kad god vama odgovara. Bitno je da ih ne radite umorni, punog stomaka, nervozni i da ih radite po opisanom redosledu.

 

Evo i snimka, kako se pravlino rade ove vežbe. Hvala Maji Popov!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *