By   23. marta 2016.

Prema podacima Ujedinjenih nacija danas na planeti živi oko 7,3 milijarde ljudi. Smatra se da će do 2100. godine na ovom našem svetu živeti 11 milijardi ljudi. Sve ovo možete pogledati OVDE. Globalno gledano od bele kuge nema ni K. Ali, ovo su podaci za svet, šta se dešava u zemlji Srbiji?

Prema ovom izveštaju Srbija će do 2050. godine izgubiti više od 17% populacije. Smatra se da će 2100. godine u Srbiji živeti 2,9 miliona ljudi, prosečne starosti 50 godina!!! Ko će raditi, a ko će rađati?

Population by Age in 1950 Population by Age in 2015 Population by Age in 2050 Population by Age in 2100

Ove grafikone možete pogledati OVDE

Prosečan broj stanovnika u domaćinstvu u Srbiji je 2,88 ( prema RZS). U Africi prosečna žena ima 4,7 dece. Svetski prosek je oko 2,5 dece po ženi, u Evropi 1,6 dece po ženi. A prosečna Srpkinja?!? Samo jedno dete ima više od 50% porodica u Srbiji ( to su porodice koje imaju decu), a gde su oni što uopšte nemaju decu?!

Iz svega ovoga jasno je da Srbiji preti izumiranje. Odmah se postavlja pitanje radne snage, privrede, opstanka. Ne znam da li su računali i na masovno bežanje iz Srbije ( za poslom, za boljim-pristojnim životom).

Kako zaustaviti smanjenje broja stanovnika? Sigurno ne donošenjem zakona kojim će se kažnjavati roditelji koji ostavljaju kolica u ulazima zgrada!

Još na pregledima kod ginekologa, videlo se da priča o beloj kugi, nije onakva kakavu je predstavljaju. Ginekologa malo, a trudnica mnogo. Žene koje nisu trudne čekaju mesecima ili pregled plate privatniku. Porodilište, blagi užas. Pošto nije bilo mesta, hteli su da me otpuste odmah posle porođaja. Ni sanjala nisam da ću moliti da me ostave u porodilištu. Vrlo brzo smo „zaglavili“ u dečijoj bolnici – taj užas ne želim ni da opisujem.

Država se potrudila da nam isplati materijalnu pomoć. Svaka čast! Ali, ta pomoć nije dovoljna ni da opremimo bebu najosnovnijim potrepštinama. O luksuzu ni ne sanjam. Odvesti dete pedijatru, noćna mora. Dešavalo se da uopšte ne stignemo na red – jer ne želim da mi dete u čekaonici „pokupi“ još neku bolest čekajući 2-3 sata. Pedijatar radi kao na traci i pitam se da li je tako uopšte moguće raditi?!

Da se vratim predlogu zakona o parkiranju dečijih kolica. Nekada, kada se vodilo računa o stanovništvu, tačno se znalo kako će se „razvijati“ porodica tj. broj stanovnika. Tada su postojale norme po kojima se gradio određeni broj garsonjera, jednosobnih stanova, dvosobnih stanova i svih ostalih prostora potrebnih ljudima za normalno funkcionisanje. Mislim na vešeraje, biciklane, hodnike i ostale „zajedničke prostorije“. Tada niko nije ni mislio da kolica za dete parkira na sred hodnika! Danas niko više ni ne misli na zajedničke prostorije. Od podruma i suterena se prave stanovi. Investitori plaćaju inspekciji da zažmuri, a onda grade i rade šta im je volja. Na tehničkom preijamu objekta svi misle na krkanluk što ih čeka, posle pregleda objekta. 9 kubika betona može da zataška 2 metra viši objekat nego što je u projektu. A žele više stambenih kvadrata, pa i od hodnika ukradu koliko god više mogu, samo da zarade. Hodnici nam više nisu osvetljeni, niti su dovoljno široki. Protivpožarna zaštita, postoji samo na papiru. Gosodin protivpožarac, kao i gospodin inspektor rada su na plati kod gospodina investitora ( mogu i da imenujem svo trojicu!).Na stepeništima više ne mogu ni dva čoveka da se mimoiđu, a kamoli da se iznese bolesnik na nosilima. Klavir, hahaha, kome još danas treba klavir. Ako hoće klavir neka sruši spoljni zid, plati kran i unse klavir. Ako imaš novca za klavir, imaš novca i da ga uneseš na ovaj „interesantan“ način – verovatno bi država tražila projekat unosa klavira, pa bi i tu mogla da dobije koji dinar za takse, a onda bi zaradio i projektant i izvođač radova i redom!

Zašto lažemo da se borimo protiv bele kuge? Zašto jasno ne kažemo ljdima: nemojte rađati – neće biti mesta u porodilištima, neće biti mesta u vrtićima, kaznićemo vas što šetate decu, kaznićemo vas što vam dete plače, kaznićemo vas jer tako želimo i može nam se!?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *